10 biljaka koje regulišu svežinu vazduha u toku grejne sezone

by | 27 novembra, 2018

Sezona grejanja ne može da prođe bez poteškoća sa suvim vazduhom u vašem domu. Uprkos čestom provetravanju prostorija u kojima živimo, nemoguće je da u našem domu zadržimo  potrebnu svežinu celog dana. Pa ipak, postoji način na koji u određenoj meri možete kontrolisati svežinu vazduha i količinu vlage u vašem domu. Verovali ili ne, u tome će vam pomoći biljke!

Izdvojili smo za vas 5 biljaka koje će osvežiti vazduh u vašem stanu i 5 onih koje će apsorbovati višak vlage.

5 biljaka koje će osvežiti vazduh u vašem domu:

1. Pačempres

Pačempres se u Japanu smatra svetim drvetom, po njihovom verovanju u njegovom  stablu skupljaju se duše  preminulih. Ovo zimzeleno drveće doprinosi vlažnosti vazduha i upija nečistoće u domu. Neki tvrde da umanjuje simptome migrena i glavobolja.  Potrebna mu je hladovina i redovno zalivanje.

2. Svekrvin jezik – kaktus biljka

Ova biljka čini čudesne stvari: osvežava vazduh, proizvodi velike količine kiseonika i neutrališe štetne materije iz sintetičkih materijala.  S obzirom da u sebi zadržava vlagu nije mu potrebno često zalivanje. Ne traži mnogo pažnje,pa je možete držati u bilo kom  delu doma.

Pročitajte i…Lista namirnica koje uzrokuju kancer

3. Fikus

S obzirom da osvežava životni prostor, fikus je jedna od najpopularnijih kućnih biljaka. Ispunjava vazduh kiseonikom, neutralizuje toksine i viruse i upija prašinu. Traži dosta prostora i stalnu hladovinu. Najčešća vrsta  je Bendžamin koji brzo raste i ne treba ga puno zalivati.

4. Lozica

Ova se biljka ponaša kao bršljen – prostor oko koga raste obuhvata lišćem. Uzdiže se prema svetlosti. Brzo se prilagođava suvom vazduhu i postepeno ga osvežava. S druge strane treba joj mnogo hlada i često zalivanje.

5. Kalanhoa

Ova biljka s Madagaskara je stvorena za prostor sa suvim vazduhom. U listovima zadržava vlagu i pomaže regulaciji svežine u svojoj okolini. Ne treba je često zalivati, ali je treba pozicionirati na mesto, odakle prima dovoljno sunčeve svetlosti.

Ukoliko imate problema sa vlagom ovo je 5 biljaka koje će taj problemo uspešno rešiti:

1. Spatifilum

Veruje se da ova biljka u vaš dom donosi ljubav, pa je često zovu ženskom srećom. Ne samo da apsorbuje vlagu i reguliše klimu u prostoru već i uništava spore plesni. Idealni uslovi za negu ove biljke su oko 18 stepeni celzijusovih.

Pročitajte i…Stevija je sada prošlost: Pronašli smo prirodni zaslađivač sa 0 kalorija!

2. Kavovac

Bobice kavovca pojavljujuj se tek 5,6 godina nakon što je biljka posađena, pa je najbolje kupiti vać zasađenu biljku. Isušuje vlagu i prostorijom širi prijatan tropski miris.

3. Mirta

Mirta je simbol mira i užitka. U prošlosti su ljudi verovali da je ova biljka sveta, da ljudima može povratiti mladost, a putnike ispuniti dodatnom energijom. Danas su otkrivene neke druge blagodeti ove biljke. Ona upija vlagu i uništava mikrobe u vazduhu.

4. Lovor

Lovor je simbol pobede, slave i veličanstva. Prijaju mu hlad, valžan vazduh i velika količina tople vode. Pored toga što upija višak  vlage iz vazduha, njegovi osušeni listovi oplemenjuju ukus brojnih jela.

5. Stablo limuna

Limunovo stablo ispunjava vazduh citrusnom notom, a istovremeno uklanjanja višak vlage iz svoje okoline. Sadrži veliki broj lekovitih svojstava, i pročišćava vazduh oko sebe. Limunovo stablo voli sunčevu svetlost i bogato zalivanje.

Pročitajte i…Namirnice koje nam NE pomažu da se oporavimo od prehlade

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu

 Foto: Thinkstock

 

 Najnovije na portalu Marie Claire

Tagovi:

top

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.