Alergija na hranu: 10 simptoma alergije na hranu

Alergije na hranu su uzrokovane reakcijom imunološkog sistema koji bezbedne proteine u određenim namirnicama doživljava kao pretnju. U tom slučaju oslobađa se niz hemikalija koje izazivaju neprijatne simptome

by | 24 marta, 2023
Alergija na hranu simptomi

5 faktora rizika

Šta tačno navodi imunološki sistem da pogrešno shvati bezopasne proteine kao pretnju, nije jasno, ali se veruje da nekoliko faktora povećava rizik od alergija na hranu.
  • Porodična istorija
Ako roditelj ili brat ili sestra pati od alergijskih stanja (astma, ekcem ili alergije na hranu), rizik od razvoja alergije na hranu je povećan. Međutim, možda neće razviti iste alergije kao članovi porodice. Reakcije su strogo individualne.
  • Istorija alergija u detinjstvu
Deca sa atopijskim dermatitisom (ekcem) u ranom uzrastu imaju veću verovatnoću da razviju alergije na hranu.
  • Promena ishrane
Broj ljudi sa alergijama na hranu dramatično se povećao u poslednjih nekoliko decenija. Iako je uzrok nejasan, druga alergijska stanja kao što je atopijski dermatitis takođe su se povećala. Jedan od razloga za rast je taj što se tipična ishrana deteta značajno promenila u poslednjih 30-40 godina.
  • Dodaci ishrani
Ponekad postoji alergijska reakcija na aditive. Neki mogu izazvati pogoršanje simptoma kod ljudi sa već postojećim reakcijama. Sumpor dioksid (E220) i drugi sulfiti (brojevi E221 do E228) se koriste kao konzervansi u širokom spektru hrane, posebno bezalkoholnih pića, kobasica, hamburgera i suvog voća i povrća. Sumpor dioksid se nalazi u pivu i vinu. Svako ko ima astmu ili alergijski rinitis može reagovati na udisanje sumpor-dioksida. Benzojeva kiselina (E210) i drugi benzoati (E211-E215, E218 i E219) se koriste kao konzervansi za hranu za sprečavanje rasta kvasca i buđi, najčešće u bezalkoholnim pićima. Takođe se prirodno nalaze u voću i medu. Benzoati mogu pogoršati simptome astme i ekcema kod ljudi koji već imaju alergije.

Alergija na hranu: Koji su to ključni simptomi?

Simptomi alergije na hranu skoro uvek se razvijaju u roku od nekoliko sekundi ili minuta nakon jela. Neki ljudi razviju tešku alergijsku reakciju (anafilaksa) koja može biti opasna po život. Najčešći tip alergijske reakcije na hranu je IgE posredovana alergija na hranu. Simptomi su:
  1. Peckanje ili svrab u ustima
  2. Crveni osip koji svrbi (urtikarija/koprivnjača)
  3. U nekim slučajevima, koža može postati crvena i svrbi, ali bez kvrgavog osipa
  4. Oticanje lica, usta (angioedem), grla ili drugih delova tela
  5. Poteškoće prilikom gutanja
  6. Kratkoća daha ili sviranje u grudima
  7. Vrtoglavica
  8. Osećaj mučnine ili povraćanja
  9. Bol u stomaku ili dijareja

Simptomi slični polenskoj groznici (kijanje ili svrab u očima, alergijski konjunktivitis)

Alergija na hranu koprivnjača

Kako prepoznati anafilaktički šok

Simptomi teške alergijske reakcije (anafilakse) mogu biti iznenadni i vrlo brzo se pogoršati. Početni simptomi anafilakse su:

  • Oticanje jezika
  • Otežano disanje
  • Sviranje u grudima i kratak dah
  • Problemi s gutanjem ili govorom
  • Osećaj vrtoglavice ili slabosti
  • Kolaps (pad pritiska na skoro nulu)

Anafilaksa zahteva hitnumedicinsku pomoć. Bez blagovremenog lečenja, može biti opasno po život.

piotr_malczyk/gettyimages.co.uk