Alopecija: Šta treba da znamo o oboljenju o kojem se ovih dana toliko priča zbog Džejde Pinket Smit

by | 4 aprila, 2022
alopecija

Šta je alopecija, da li se i kako leči i koji su simptomi, otkrivamo vam u tekstu u nastavku.

Verovatno ne treba posebno da vas podsećamo na činjenicu da je dodela Oskara prošla pod velom skandala. Naime, nakon što se komičar Kris Rok našalio na račun glumice Džejde Pinket Smit, koja već neko vreme ima veoma kratku frizuru, njen suprug Vil Smit reagovao je na veoma buran način. Nakon šale, ustao je, došetao do komičara i udario mu je šamar.

Razlog ove reakcije, prema samom glumcu, bila je činjenica da se Džejda bori s alopecijom i da ismevanje nečije bolesti nikako nije u redu. Od tada, svi pričaju o ovoj autoimunoj bolesti. Zato, hajde da se bolje upoznamo s njom.

Šta je alopecija?

Alopecija predstavlja medicinski naziv za gubitak kose, a Džejda pati od posebnog oblika – alopecije areate, koja uzrokuje gubitak dlaka kako na vlasištu, tako i na licu i drugim delovima tela. Ovo oboljenje je naučestalije kod Afro-Amerikanaca.

Pored alopecije areate (gubitak dlaka u pečatima), postoji i alopecija totalis (potpuni gubitak kose) i mnogo ređa alopecija univerzalis (gubitak svih dlaka na telu).

Šta izaziva alopeciju?

Ovo oboljenje nastaje kada naš imuni sistem počne da napada zdrave folikule vlasi (dlaka), te izaziva opadanje. Nažalost, naučnici i dalje nisu sigurni zašto tačno do ovoga dolazi. Iako se gubitak kose može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, većina onih koji pate od ovog oboljenja razvije alopeciju kao dete ili u tinejdžerskoj dobi. Kosa (dlaka) ponovo naraste u periodu od 12 meseci. Nakon toga, kosa (dlaka) ili neće više opadati ili će nastaviti da opada i da kasnije ponvo raste. To zavisi od slučaja do slučaja.

Pročitajte i… Kada je opadanje kose pokazatelj bolesti?

Postoji li lek?

Zasad, ne. Ipak, postoje neke opcije lečenja, ali nijedna nije univerzalna. Različite vrste gubitka kose zahtevaju i različito lečenje. Specijalisti mogu da urade biopsiju kako bi dijagnostikovali koja vrsta alopecije je u pitanju. A samim tim, preporučuje se i način lečenja. Neki ljudi se odlučuju i za injekcije steroida, antiupalne lekove, transplantaciju kose… Ipak, važno je napomenuti da nijedan tretman nije zagarantovano uspešan.

lepotaizdravlje.rsMike Coppola / Staff via Getty Images Entertainment

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.