Autoimune bolesti: Posledice stresa, načina života ili gena?

by | 24 januara, 2022
autoimune bolesti

Autoimune bolesti termin su s kojim se sve češće susrećemo, a da li je za njihovu pojavu kriv i genetski materijal, saznajte u nastavku.

Najprostije rečeno, autoimune bolesti su one kod kojih imunuloški sistem napada ćelije sopstvenog tela. Simptomi na početku ne moraju uvek biti uočljivi, ali se razvojem bolesti sve više manifestuju.

Jedna od funkcija našeg organizma jeste da prepoznaje strana tela te da se bori protiv njih. Jak imunološki sistem prepoznaje šta treba da radi i protiv čega treba da se bori za razliku od oslabljenog imunosistema koji tu ulogu ne prepoznaje. Rezultat tog neprepoznavanja je napad na sopstveni organizam.

Autoimune bolesti – kako nastaju i šta ih izaziva

Dosad je registrovano preko 80 vrsta autoimunih bolesti i taj broj je u stalnom porastu. Psorijaza, narkolepsija, endometrioza, Kronova bolest, reumatoidni artritis, vitiligo, celijakija samo su neka od oboljenja registrovana i na našim prostorima.

Dokazano je da način života, nepravilna ishrana i stres umnogome utiču na to da li će neko dobiti ili neće neku od autoimunih bolesti. Dakle, ono na što možemo da utičemo je definitivno način života. Uvek se trudite da u organizam unosite dovoljno hranljivijih materija koje direktno utiču na jak imuni sistem (vitamini, minerali, proteini, belačevine…). Svakodnevna upotreba vitamina C značajno će pomoći u ovom procesu. Osnova zdravog života je pre svega pravilna ishrana.

Gotovo da je nemoguće izbeći stres u današnjim uslovima, ali ono što možete da uradite po tom pitanju je da ga kanališete. Nemojte „gutati“ stres nego ga izbacite napolje. Neka to bude fizička aktivnost u najširem smislu te reči (vožnja bicikla, brza šetnja, rekreativni sport, teretana, teži fizički rad…). Važno je samo da ne gomilate stres u sebi.

Pročitajte i… Kako reagujete na stres?

Postoje dokazi da neke osobe imaju genetske predispozicije da obole od autoimunih bolesti mada, stručnjaci kažu da za to nisu odgovorni samo geni. Pojedine infekcije mogu biti okidač za ove bolesti, naročito kod osoba koje imaju genetske predispozicije.

Simptomi ovih bolesti često se mešaju sa alergijskim reakcijama. Iako postoji veza između genetskih predispozicija za alergije i autoimune bolesti, i postoje dokazi da alergije mogu da izazovu ove bolesti, alergije i autoimune bolesti ipak su dve različite stvari.

lepotaizdravlje.rsAnastasia Chubenko/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.