Boravak na moru je zdrav, ali zašto? Evo šta kažu naučnici!

by | 2 avgusta, 2021
Boravak na moru je zdrav

Boravak na moru je zdrav, to smo dosad mnogo puta čuli. Ali zašto? 

Prema brojnim istraživanjima, boravak na moru ima brojne benefite po naše fizičko, ali i mentalno zdravlje. Ovo je najbolji lek za nervozu, anksioznost i stres. Pored toga što se psihički osećamo bolje, more leči neke probleme s kožom, a pomaže nam i da sagorimo kalorije. Evo kako nam sve more pomaže.

Boravak na moru je zdrav, evo i zašto

Voda


Morska voda prepuna je minerala koji mogu da pomognu u lečenju kožnih oboljenja poput psorijaze i ekcema, kao i akni. Isto tako, slana voda ublažava iritaciju nosa, sinusitis i visoku temperaturu. Boravak na moru utiče i na pojačano lučenje hormona sreće- dopamina i serotonina.

Povetarac

Povetarac učestvuje u detoksikaciji tela jer udisanjem morskog vazduha pluća punimo negativnim jonima. Na taj način jačamo imuni sistem. Uz to, negativni joni imaju antidepresivni efekat i pomažu da se izborimo s sezonskim afektivnim poremećajem.

Pesak


Pesak predstavlja prirodni piling. Samim tim, boravak na plaži čini naša stopala mekanijim. Isto tako, pomoću peska naše telo apsorbuje elektrone, što poboljšava naše zdravlje i usporava starenje. Topao pesak pod stopalima umiruje. A uz sve to, hodanje plažom, budući da je malo otežanije, nam pomaže da sagorimo kalorije.

Pročitajte i… More kao teretana- iskoristite otpor peska i vode

Zvuk

Zvuk talasa umiruje um, jača mozak i kognitivne sposobnosti. Uz sve to, ima efekat meditacije na celo naše telo.

Boja

Studije su pokazale da osobe koje žive pored mora manje su izložena stresu. Prema istraživanjima, postoji veza između zdravlja i plave boje vode i neba. Generalno, plava boja umiruje i opušta. Stoga, plaža je idealno mesto ukoliko smo u potrazi za mirom i tišinom.

 

lepotaizdravlje.rsRidofranz / iStock via Getty

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.