Burnout oporavak: 6 strategija za reset duše i tela

by | 1 aprila, 2022
burnout

Burnout predstavlja poziv za pomoć tela i uma i nastaje onda kada smo dugo vremena prezauzeti. Tada nas emocije preplave i postajemo nefunkcionalni. Ali kako se oporaviti nakon ovakve epizode?

Ukoliko konstantno osećate visok nivo stresa, a ne preduzimate korake kako da s time izađete na kraj, na posletku postajete umorni te osećate emocionalno i fizičko pregorevanje.

Budući da se burnout dešava postepeno, simptomi nisu odmah vidljivi. Ali jednom kada nas obuzme, pregorevanje može da utiče na svaki aspekt života.

Znakovi burnouta (pregorevanja)
 • zaboravnost i poteško0će u koncentraciji
 • neprepoznavanje ciljeva i sebe samog
 • frustracija na poslu
 • nezadovoljstvo
 • neobjašnjim bol u mišićima
 • umor
 • nesanica
 • poteškoće u održavanju odnosa s voljenim osobama
 • poteškoće u komunikaciji s kolegama

Procenjuje se da oko 4 do 7% osoba koje su zaposlene iskusi makar jedan ovakav burnout. A samo pregorevanje negatino utiče na performanse na poslu, odvraća nas od provođenja kvalitetnog vremena s prijateljima i porodicom, povećava rizik od kardiovaskularnih oboljenja, dijabetesa tipa 2, depresije…

Zato je ključno da, čim prepoznamo simptome, preduzmemo korake kako bismo svoje mentalno zdravlje doveli u bolju formu. A evo i koji su to koraci.

Burnout i kako se oporaviti

Otkrijte uzrok

Teško je načiniti promene kada ne znamo šta moramo da menjamo. Stoga, istražite faktore koji utiču na nivo stresa (posao, problemi u vezi, previše obaveza, preterano razmišlljanje, neorganizovanost…).

Identifikujte promene koje možete doneti odmah

Kada prepoznate okidače burnouta, vreme je da saznate i koje promene možete doneti odmah. Napravite pauzu od posla, uzmite slobodan dan, zovite prijatelje, pričajte s partnerom…

Razgovarajte

Ukoliko se osećate nesigurno i tražite načine kako da umanjite stres, razgovor s osobom od poverenja u mnogome može da vam pomogne. Bilo da je u pitanju voljena osoba, član porodice ili prijatelj. Zajedno ćete verovatno i doći do rešenja. Ključ je otvorena, dvosmerna komunikacija.

Istražite opcije

Resetovanje nagon pregorevanja nije uvek jednostavno, ali ne mora ni da vas vuče ka dole. Razmislite o tome šta je najbolje za vas, pa čak i ako to iziskuje drastične poteze (otkaz, prekid veze…). Na kraju dana, važno je da ste vi srećni.

Vratite kontrolu

Pregorevanje nas može učiniti nemoćnima. Iako možda deluje da su se stvari otrgle kontroli, samo vi imate moć da držite sve konce u rukama.  Isprobajte ove savete:

 1. Postavite prioritete- neke stvari moraju da se urade odmah, a druge mogu da sačekaju.
 2. Delegirajte- ne možete sve da uradite sami. Ne stidite se da tražite pomoć.
 3. Ostavite posao- na poslu. U prevodu, ne nosite poslovne obaveze kući.
 4. Budite odlučni i čvrsti kada su vaše potrebe u pitanju. Ne možete uvek i svima da ugodite.
 5. Postavite granice i naučite da kažete „ne“.

Pročitajte i… Šta je to duhovni burnout?

Vežbajte samosaosećanje

Pregorevanje dolazi i od potebe da svima drugima ugodimo, a sebe u ovim slučajevima uglavnom stavljamo na poslednje mesto. Samim tim gubimo pravac kojim smo krenuli u životu. Ponekad je sasvim u redu da sebi budete na prvom mestu.

Obratite pažnju na svoje potrebe

Odvojte vremena za dovoljno sna i provodite slobodno vreme s voljenim osobama. Isto tako, hranite se zdravo i vežbajte. Setite se svega što vas čini srećnima i odvojte vreme i za te male rituale.

Pričajte sa terapeutom

I na posletku, ukoliko vam je previše da se suočite sami s pregorevanjem, pričajte sa stručnim licem. Sam razgovor može biti od velike koristi, a terapeut će vam dati smernice kako da se izborite sa problemima.

 

lepotaizdravlje.rsPoike/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.