„Covid prsti“: Upalna promena kao nova reakcija organizma na virus

by | 15 oktobra, 2021
Covid prsti

„Covid prsti“ predstavljaju jednu od najnovijih reakcija organizma posle borbe sa koronavirusom.

Nova studija o reakciji organizma nakon infekcije koronavirusom pokazala je da se kod nekih ljudi javljaju takozvani „COVID prsti“. U pitanju su promene na koži nogu i ruku, a najverovatnije do njih dolazi usled borbe imunog sistema sa virusom.

Ovo stanje, koje se manifestuje crvenilom kože na gornjim i donjim ekstremitetima, može da traje i mesecima. Promene podsećaju na reakciju kože, nakon izlaganja hladnoći.

Pročitajte i… Covid 19 ili sezonska alergija – prepoznajte po ovim simptomima!

Naučnici, koji su rezultate istraživanja objavili u časopisu British Journal of Dermatology, proučili su 50 osoba s Covid prstima na nogama i 13 sa sličnim kožnim promenama nastalim pre pandemije. Otkrili su da je isti mehanizam u pozadini oba stanja.

Šta su „covid prsti“?

Naime, organizam stvara imunološki odgovor s visokim nivoom određenih autoantitela, koja greškom ciljaju i reaguju ne samo na virus, nego napadaju i sopstvene ćelije i tkiva. Takođe je otkriveno preklapanje s interferonom tipa I, ključnim proteinom u antivirusnom odgovoru.

Osim imunološkog sistema, izgleda da ćelije koje oblažu krvne sudove koji opskrbljuju zahvaćena područja takođe igraju ključnu ulogu u razvoju Covid prstiju i promena na koži.

Glavni naučnik studije, dr Čarls Kasijus, rekao je da je istraživanje omogućilo dublje razumivanje tog kožnog stanja.

Epidemiologija i kliničke slike tih promena na koži opsežno su proučavane i objavljivane, međutim, malo se zna o patofiziologiji tih promena, rekao je on.

Tekst originalno objavljen na: ljepotaizdravlje.rs

Izvor: vijesti.hrt.hr

lepotaizdravlje.rsMariia Kokorina/iStock/Getty Images Plus via Getty Images


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.