Da li alkohol slabi imunitet? Šta treba znati o piću tokom pandemije COVID-19

Postoje granice zdravog konzumiranja alkohola – I mnogo su manje nego što mislite

by | 22 aprila, 2020
korona i alkohol

Kada je u pitanju alkohol nema prepreka od opijanja. Socijalno distanciranje je u potpunosti izvedeno u US – otkazani su svi događaji, zatvoreni restorani i barovi, radi se od kuće – ali to nije zaustavilo Amerikance od opijanja (možda čak I više nego što je uobičajeno). Nedavni podaci iz različitih izvora pokazali su da prodaja alkohola doživljava procvat tokom pandemije COVID-19: Jedno istraživanje s  Alcohol.org otkrilo je da je više od jednog od tri Amerikanca reklo da će verovatno više piti u izolaciji, a istraživanje Nielsen-a otkrilo je da je prodaja alkohola u SAD porasla za 55% u nedelji završenoj 21. marta, prve nedelje kada su mnogi započeli socijalno distanciranje.

korona i alkohol health

Za mnoge je uzbudljivost konzumiranja alkohola, verovatno rezultat više vremena provedenog kod kuće – ali Svetska zdravstvena organizacija je i dalje morala da podseća ljude da konzumiranje alkohola nema nikakve zaštitne koristi protiv COVID-19 i da konzumiranje alkoholnih proizvoda osim etil alkohola (etanol) je neverovatno opasno. „Najvažnija stvar koju treba zapamtiti: Ni na koji način konzumiranje alkohola  vas neće zaštititi od COVID-19 ili sprečiti da se zarazite“, navedeno je u pamfletu, koji je objavila na ovoj veb stranici regionalna kancelarija VHO za Evropu. Pročitaj i: Tri moćna napitka za jači imunitet

Agencija je objavila da „alkohol ima efekte, i kratkotrajne i dugoročne, na skoro svaki pojedini organ vašeg tela“, a ti dokazi ukazuju na to da „ne postoji bezbedna granica“ unosa alkohola i dodala da je „upotreba alkohola posebno slabi imuni sistem i na taj način smanjuje sposobnost suočavanja sa zaraznim bolestima.“ VHO je takođe objasnio da upotreba većih količina alkohola takođe povećava rizik od akutnog respiratornog distres sindroma (ARDS), jedne od najtežih komplikacija COVID-19. SZO takođe ističe da će „njegova konzumacija verovatno povećati zdravstvene rizike ako se osoba zarazi virusom.

Što se tiče prekomernog pijenja – kojeg CDC definiše kao teško opijanje (osam pića ili više nedeljno za žene, 15 za muškarce) i opijanje (četiri pića u jednoj turi za žene, pet za muškarce) – eksperti se slažu da to može oslabiti imuni sistem.

– Alkohol ne deluje kao čistač u telu, ali je moćan lek koji može izmeniti mnoge normalne telesne funkcije koje promovišu zdravlje – rekla je za Health dr sc Elen F. Fokman, patolog sa klinike  Yale School of Medicine, i docent za laboratorijsku medicinu i imunobiologiju na Medicinskom fakultetu Yale.

– U stvari, brojna istraživanja pokazala su da konzumiranje alkoholnih pića ima negativne zdravstvene posledice i može da oslabi imuni sistem.“

Neka od tih istraživanja – objavljena u članku iz 2015. godine u časopisu Alcohol Research: Current Reviews utvrdila su da „klinički istraživači dugo primećuju povezanost između prekomernog konzumiranja alkohola i štetnih efekata povezanih sa imunološkim sistemima, kao što je osetljivost na upalu pluća“. Istraživači su takođe primetili da su ovi efekti povezani sa imunološkim sistemom u poslednje vreme „prošireni na veću verovatnoću [ARDS], osim što potencijalno komplikuju niz drugih zdravstvenih problema.“ Sve u svemu, rekli su da „alkohol ruši imunološke puteve na složen i naizgled paradoksalan način“, uključujući narušavanje sposobnosti tela da se bori protiv infekcija. Pročitaj i: 6 loših navika u ishrani i namirnica koja slabe vaš imuni sistem

Još jedna studija iz 2015. objavljena u časopisu Alcohol Research takođe je otkrila da intoksikacija alkoholom (opijanje, opijanje) može smanjiti broj monocita ili belih krvnih zrnaca koji se bore protiv virusa, bakterija i drugih infekcija u vašem telu do pet sati nakon intoksikacija – na kraju slabi imuni sistem.

Šta je sa umerenim pijenjem? Da li to ima uticaja na imuni sistem?

– Ovdje je važno zapamtiti da se umereno pijenje – barem prema CDC-u – definiše kao jedno piće dnevno za žene i dva pića dnevno za muškarce. Taj iznos se smatra sigurnim. Međutim, bilo šta preko tog umerenog praga smatra se preteranim – kaže za Health dr. Purvi Parih, doktorka za alergiju i zarazne bolesti s Allergi & Asthma Netvork i NIU Langone Health. Ona dodaje da je najbolje ograničiti konzumiranje alkohola „što je više moguće“. Pročitaj i: Namirnice od kojih će vam biti jači organizam

Ali čak i umereno konzumiranje nije sigurno za neke ljude. Prema američkim smernicama o ishrani, mnogi pojedinci i dalje ne bi trebalo da piju alkohol, uključujući one koji uzimaju određene lekove bez recepta ili na recept ili imaju određena zdravstvena stanja, one koji se oporavljaju od alkoholizma ili ne mogu da kontrolišu količinu koju piju, i svako mlađi od 21 godine. U smernicama se takođe kaže da ne postoji siguran nivo konzumiranja alkohola za trudnice, a one koje doje treba da se konsultuju sa svojim lekarom. Dr Parih dodaje da alkohol može pogoršati bilo koje hronične poremećaje, kao što su srčane bolesti, visok krvni pritisak i astma – svi faktori rizika za teške bolesti povezane sa COVID-19.

Sve u svemu, čini se da povremena čaša vina ili koktela neće uticati na vaš imunološki sistem – ali bilo šta više od toga (posebno ono što smatramo za jaka pića) moglo bi biti opasno i trebalo bi ga izbegavati – naročito trenutno.

lepotaizdravlje.rsHealth/ Guliver/Getty

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.