Da li kafa šteti koži: U čemu je problem?

by | 19 marta, 2023
Da li kafa šteti koži

Da li kafa šteti koži? Često čujemo kako se neki ljudi kunu da je odustajanje od nekih namirnica preporodilo njihovu kožu. Najčešće su to mlečni proizvodi, šećer ili pšenica, ali u poslednje vreme ovoj družini se priključila i kafa. Kao što je slučaj sa većinom naših omiljenih poroka, pojedinci smatraju da svakodnevno konzumiranje kafe loše deluje na kožu. A da li je to istina? Odgovor na to pitanje daju dermatolozi Gary Goldenberg i Whitney Bowe.

Da li kafa šteti koži: Kafa može podići nivo stresa

Jedna od najvećih glasina oko kafe je da izaziva akne, i to nije sasvim netačno. Kako Goldenberg objašnjava, prekomerna konzumacija kofeina je povezana sa stresom, koji je povezan sa aknama. Dakle, koliko je kafe previše? FDA predlaže maksimalno 400 miligrama dnevno (otprilike četiri ili pet šoljica). Ali, kada je u pitanju koža, Bowe predlaže da se ograničite na jednu ili dve šoljice dnevno. Ključ je u umerenosti.

Kakve veze ima kafa s aknama?

Goldenberg kaže da neorgansko mleko, beli šećer i zaslađivači mogu negativno uticati na  hormone i prouzrokovati akne. Dakle, ako redovno pijete kafu sa zaslađivačem i bilo kojom kremom koju imate pri ruci, onda, da – vaš omiljeni napitak može izazvati akne. Ako već ne možete bez kafe, pijte je bez mleka, šećera i svih drugih štetnih dodataka.

Da li kafa šteti koži: Može poremetiti crevnu floru

Kafa lošeg kvaliteta, posebno ako se pije s mlečnim proizvodima dobijenim od krava kojima su ubrizgani antibiotici, može poremetiti crevnu A zašto je tačno crevna flora važna? Kao što Bow objašnjava, ako postoji upala u crevima, to će se odraziti kao upala na koži. Kvalitet kafe je ključan. Ako pijete kafu svaki dan, neka to bude organska.

Kafa može biti korisna kada se primenjuje topikalno

Ako biste radije prestali da pijete kafu u potpunosti nego da je pijete crnu, ne krivimo vas. Može biti teško prilagoditi se gorkom ukusu kafe kada ste navikli na sve zaslađivače i kreme. Ali to ne znači da se morate odreći svih prednosti jutarnjeg napitka da biste zaštittili kožu. žu. Goldenberg kaže da lokalni proizvodi koji sadrže kofein takođe imaju antiinflamatorna i antioksidativna svojstva. Iako su efekti kratkoročni, Goldenberg kaže da kofein u kozmetičkim proizvodima može smanjiti pojavu celulita. Bow dodaje da talog kafe takođe deluje na smanjenje otoka i nadutosti, zbog čega ćete ovaj sastojak obično naći u kremama i tretmanima za podočnjake.

 

BrianAJackson/gettyimages.co.uk


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.