Nova nehormonska kontracepcija – „feksi“

Ovaj vaginalni gel je najnoviji oblik kontraceptivne metode, ali koliko je zapravo siguran?

by | 16 juna, 2021
nehormonska kontracepcija phexxi feksi

Feksi (engl. Phexxi) prvi put je počeo da se spominje u septembru prošle godine, kada ga je odobrila američka Administracija za hranu i lekove (FDA). Od tada, sve se češće pojavljuje u medijima, a ciljna grupa su žene koje tragaju za kontraceptivnim sredstvima bez hormona.

Ukoliko i sami izbegavate hormonske vidove kontracepcije, verovatno će vam biti zanimljive informacije o ovom proizvodu, iako još uvek nije prisutan našem tržištu.

Šta je feksi?

Feksi se izdaje na recept i predstavlja nehormonsku formu kontracepcije. U pitanju je vaginalni gel koji sadrži mlečnu i limunsku kiselinu, kao i kalijum bitartat. Veoma se jednostavno nanosi pomoću aplikatora, do sat vremena pred sam seksualni odnos.

Ovo sredstvo kontracepcije deluje tako što menja pH vrednost vagine čineći je kiselijom, što samim tim usporava i spermatozoide.

Koliko je efektivan feksi?

Prema podacima FDA, feksi će sprečiti neželjenu trudnoću u 86% slučajeva, što znači da od 100 žena, njih 14 ipak može ostati u drugom stanju.

Stručnjaci upozoravaju da je feksi manje efikasan kao kontraceptivno sredstvo od drugih metoda, poput prezervativa, spirale i kontraceptivnih pilula. (Pročitajte i… Oprez! 11 nuspojava kontraceptivnih pilula koje morate imati u vidu)

Ono što je važno napomenuti jeste da je feksi pogodan za žene koje ne žele ili ne smeju da koriste hormonske kontraceptivne metode, koje nisu toliko seksualno aktivne, imaju hormonske kancere poput raka dojke i druge ginekološke kancere.

Nuspojave feksija

Prema podacima FDA, sledeći simptomi ili stanja su potencijalne nuspojave ove kontraceptivne metode:

  • svrab i peckanje vagine
  • infekcije urinarnog trakta
  • vuvlvovaginalna nelagodnost
  • gljivične infekcije
  • bakterijska vaginoza
  • genitalna nelagodnost
  • bol prilikom mokrenja
  • vulvovaginalni bol
  • pojačan sekret

Iako feksi nije savršen, posebno imajući u vidu manji procenat efikasnosti, još jedna opcija kada je u pitanju kontracepcija uvek je dobro došla. Međutim, još jednom ćemo ponoviti: uvek sagledajte pozitivne i negativne strane i, ono najvažnije – konsultujte se sa odabranim ginekologom!

lepotaizdravlje.rs Kat-Ka / iStock via Getty

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.