Dermatološkinja vas podseća: Da li ste obavili svoj redovni pregled kože?

by | 20 maja, 2022

Zašto je pitanje iz naslova – Da li ste obavili svoj redovni pregled kože? – ključno za njeno zdravlje? Činjenica da je mesec maj posvežen prevenciji i borbi protiv melanoma, inspirisala da nas je da stručnjakinju Doktok platforme za besplatne zdravstvene savete, dr Aleksandru Radosavljević, pitamo šta možemo učiniti da se zaštitimo od ove opake bolesti. 

Piše: dr Aleksandra Radosavljević, lekarka opšte medicine i specijalizantkinja dermatovenerologije

To da je koža čovekov najveći organ smo učili još u osnovnoj školi, a njena adekvatna nega i dalje je pitanje od milion dolara, a često i tabu tema – pogotovo procena stanja mladeža i njihovo nastajanje.

Mesec maj je posvećen prevenciji i borbi protiv jednog od najčešćih malignih tumora čovekovog tela, konkretno kože, melanoma.

Adekvatna prevencija nastanka i dijagnostika postojećeg melanoma može se uraditi sinergističkim pristupom pacijenta i lekara – pacijent treba da vrši samopregled kože, a lekar, konkretno dermatolog, je tu da bi na najbolji mogući način detaljno pregledao sve pigmentne promene na koži.

Samopregled kože

Samopregled kože je postupak u toku kojeg je potrebno detaljno pregledati sve dostupne delove kože, uključujući i sluznice, poput genitalne i usne sluznice. Nedostupne delove poput leđa, zadnje strane vrata i zadnje strane nadlaktica preporučljivo je pregledati uz pomoć bliske osobe. Takođe se savetuje i fotodokumentacija, tj. slikanje kože (najčešće kamerom ličnog mobilnog telefona) ukoliko ima više promena i ukoliko se one ne mogu zbog broja adekvatno primetiti, radi praćenja. Treba voditi računa o opšte poznatom ABCDE pravilu: asimetrija, ivica, boja, dijametar i evolucija, odnosno da li je mladež simetričan, da li ima regularnu ivicu, kakvi su boja i veličina, kao i da li je primećena bilo kakva promena u njegovom izgledu.

Pročitajte i… Kako da obavite samopregled mladeža

pregled kože

Dermoskopski pregled kože

Pregled mladeža kod lekara je dermoskopski pregled, tj. pregled uz pomoć specijalno dizajniranog aparata, dermoskopa. Proizvođača i tipova ima mnogo, od ručnih do kompjuterozovanih sistema, a trenutno je na tržištu najpoznatiji FotoFinder, vodeći svetski aparat za detekciju promena na koži, njihovo praćenje i procenu potrebe za uklanjanjem. Pregled je vrlo jednostavan i bezbolan, radi se po principu makroskopskog snimanja čitave kože, kome se potom pridružuje mikroskopska slika mladeža, uz detaljan opis. Aparat poseduje i veštačku inteligenciju, pa je u mogućnosti da dodeli skor za svaku promenu u opsegu 0-1, koji se deli na tri odeljka: bezbedna promena, suspektna promena i promena koja je indikovana za uklanjanje. Moguće je koristiti i dodatne alate koji su dostupni kroz program pomoću kojih se generiše izveštaj. Pregled je potrebno obaviti minimum jednom godišnje, a ukoliko postoji indikacija i češće, u periodu 3-6 meseci.

U cilju podizanja svesti o važnosti pregleda kože i otkrivanja potencijalno malignih i malignih promena, treba spomenuti i korišćenje SPF proizvoda, tj. preparata za zaštitu od sunca. Solarno dejstvo na kožu je osim pozitivnim efektima, poput sinteze vitamina D, direktno povezano sa izazivanjem raka kože. Isti efekat se može postići provođenjem vremena u solarijumu – već i jedan odlazak u solarijum značajno povećava šanse za nastanak raka kože.

Sistematski i godišnji pregledi nisu samo pregled grla i ultrazvučni pregled abdomena – i koža zaslužuje da joj se posvetimo, za početak u preventivnoj meri.

Pročitajte i… Zaštitite se od raka kože – poslušajte savete dermatološkinje

Savetuje vas dr ALEKSANDRA RADOSAVLJEVIĆ, lekarka opšte medicine i specijalizantkinja dermatovenerologije

Diplomirala na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu u julu 2017.godine. Pripravnički staž obavljala je u Domu zdravlja Zemun i KBC Zemun na odeljenjima interne medicine i hirurgije. U toku studija učestvovala je na Globalnoj studentskoj konferenciji biomedicinskih nauka i Internacionalnom kongresu Evropskog udruženja kardiovaskularne i endovaskularne hirurgije kao član organizacionog tima. Radila kao demonstratorka na katedri Histologije sa embiologijom i katedri Socijalne medicine. Finalistkinja je Case study show-a 2017. godine za kompaniju Roche u oblasti onkologije.

Radno iskustvo: Specijalna bolnica iz neurologije Affidea Beograd na poziciji doktor medicine/službenik za zaštitu podataka/menadžer kvaliteta. Trenutno je zaposlena kao doktorka medicine u Medigroup Derma Care Ada. Specijalistički staž obavlja na Klinici za dermatovenerolgiju Kliničkog centra Srbije. Članica je udruženja SESIAM.

Oblasti njenog profesionalnog interesovanja su dermatovenerologija, estetska medicina, radiologija, neurologija i menadžment u medicini.

Aktivna je lekarka na DokTok platformi i dostupna je za konsultacije na upit.

DokTok; Zinkevych / iStock via Getty


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.