Efikasnost maski i koronavirus: Da li maske zaista štite od korone? Evo šta kaže naučno istraživanje

by | 19 novembra, 2021
Efikasnost maski i koronavirus

Efikasnost maski i koronavirus glavne su teme otkako je počela pandemija. A iako su neki bili skeptični, nauka konačno ima odgovor na pitanje koliko nas maske mogu zaštititi.

U grupi najmanje restriktivnih mera, nošenje maski se pokazalo kao najefikasnije u sprečavanju obolevanja od koronaviursa, pokazala je studija objavljena u naučnom časopisu BMJ.

Efikasnost maski i koronavirus

U ovom istraživanju naučnici sa univerziteta Monaš i Edinburg analizirali su do sada objavljene studije o učinkovitosti pojedinačnih mera koje su primenjivane od početka pandemije. Oni su zaključili da nošenje maski smanjuje stopu obolevanja od Covida-19 za čak 53 odsto. Pored toga, ova mera takođe smanjuje i smrtnost od Covida-19, ali i samo prenošenje virusa.

Prirodni eksperiment u 200 država pokazao je da zemlje, u kojima je nošenje maski bilo obavezno, imaju 45,7 odsto manju smrtnost povezanu sa covidom-19 – navodi se još u istraživanju. Nešto manju efikasnost u smanjenju stope obolelih imalo je fizičko distanciranje – 25 odsto.

Istraživači su takođe naveli da pranje ruku umanjuje stopu obolevanja za 53 odsto s tim da je ovaj procenat dobijen na osnovu analiza studija u kojima je učestvovao manji broj ispitanika.

Pročitajte i… „Covid prsti“ – upalna promena kao nova reakcija organizma na virus

U pogledu ostalih mera koje su primenjivane, istraživači su naveli da su prethodne studije pokazale da su izolacija, minimalni kontakti te periodi zatvaranja svih neesencijalnih delatnosti doveli do značajnog smanjenja broja oboleli i preminulih.

Ipak, opšte zatvaranje nije održivo i potrebne su specifičnije mere koje ne ugrožavaju društveni život i ekonomiju a štite zdravlje građana.

Autori studije istovremeno upozoravaju i da, dok se ne postigne kolektivni imunitet, preventivne mere će ostati prvi izbor u sprečavanju obolevanja pogotovo u mestima sa malim procentom vakcinisanih.

Trenutno je u većini evropskih zemalja nošenje maski obavezno u zatvorenom prostoru, a čak i države koje su ranije ovu meru ukinule, poput Danske, sada je vraćaju zbog porasta obolelih.

Izvor: danas.rs

lepotaizdravlje.rsPolina Tankilevitch via Pexels


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.