EMBOLIJA

by | 25 aprila, 2009

Embolija je stanje u kojem se krvni ugrušci, kapljice masti, vazduh ili strana tela prenose sa jednog mesta cirkulacije na drugo, i na taj način začepe arteriju i prekinu cirkulaciju krvi u njoj.

Savet:

U starom veku koren belog sleza bio je veoma cenjen. Čaj od belog sleza povoljno deluje u slučaju kašlja, bronhitisa i plućnog katara. Preporučuje se kao lek kod bronhijalnee astme i početnog stadijuma tuberkuloze.
Uzmu se 1-2 velike kašike sitno iseckanog korena i umoče se u od 2 do 4 dl hladne vode 2-3 sata, uz mešanje s vremena na vreme. Na taj način ekstrahuje se samo sluz. Koren se ne sme ni kuvati ni pariti, jer se tako izdvaja skrob, tečnost postaje gušća, mutna i lako se i brzo kvari. Osim toga, umanjuje se lekovito dejstvo. Sluz je blago sredstvo protiv upala sluznica mokraćnih, polnih, disajnih i organa za varenje.
Čaj se priprema od lišća. Jedna velika kašika usitnjenog lišća belog sleza prelije se sa 2-3 dl ključale vode i poklopi se. Treba da se hladi 10 minuta, nakon čega se procedi i pije tokom dana.

Tagovi: