5 letnjih pitanja za ginekologa i 5 odgovora koje morate pročitati!

by | 17 jula, 2019

Odgovore smo potražili od lekara, dr Petra Cabunca, specijaliste ginekologije i akušerstva na Ginekološkoj klinici Narodni front.

 

Dijagnostikovana mi je vaginalna infekcija i propisana terapija vaginaletama, koju trenutno koristim. Da li je neophodno da tokom terapije izbegavam kupanje u bazenu/moru?

U toku terapije vaginalnih infekcija, kupanje u bazenu/moru nije zabranjeno, ali nije ni preporučljivo. Mora se voditi računa i koje su vaginalete u pitanju, jer se u nekim slučajevima može smanjiti dejstvo leka. Ukoliko ipak odlučite da se kupate, odmah po izlasku iz vode na suvo telo navucite čist i suv kupaći kostim i odmarajte se na čistom i suvom peškiru.

Pročitajte i…1 velika greška i 2 važna saveta kod upotrebe tampona na letovanju

 

Da li je tačno da kao preventivu vaginalnih infekcija možemo koristiti preparate (vaginalete) s probioticima?

Vaginalni probiotici“, oralni ili vaginalni, održavaju balans vaginalne flore i na taj način štite od infekcije. Laktobacili, koji se nalaze u ovim preparatima, predstvaljaju bakterije koje su normalno zastupljene u vaginalnoj flori. Održavaju normalnu kiselost vagine i štite od razvoja infekcije. Međutim, u nekim slučajevima, čak i pored njihove primene može doći do pojave infekcije, što zavisi od imunološkog stanja pacijentkinje, ali i od vrste uzročnika.

Kliknite na sledeću stranicu…

Foto: Guliver/Getty Images

Da rešimo ovu nedoumicu jednom zauvek: je li mit ili istina da se kupanjem u bazenu možemo zaraziti hlamidijom?

Hlamidija spada u grupu seksualno prenosivih bolesti. Prenosi se tokom nezaštićenog seksualnog odnosa sa zaraženom osobom (vaginalnog, analnog ili oralnog), a može se preneti na oči u slučaju kontakta sa zaraženim vaginalnim sekretom, kao i sa majke na plod u toku porođaja. Ne može se preneti poljupcima, preko posteljine, daske na WC šolji, brava, bazena, toplih kupki, nakita, odeće…

Ne odlažite redovni ginekološki pregled pod izgovorom „leto je…“! Vaginalne infekcije učestalije su u letnjem periodu jer toplota pogoduje razvoju mikroorganizama

Htela bih da odložim menstruaciju kako ne bih dobila ciklus baš na letovanju. Inače, ne koristim kontraceptivne pilule. Na koji način to mogu uraditi?

Odlaganje menstruacije moguće je primenom gestagenih preparata. Počnite da ih koristite tri-četiri dana pre očekivane menstruacije i uzimajte ih onoliko dugo koliko je potrebno da se menstruacija odloži, mada se ne preporučuje da to bude duže od 12 do 14 dana. Nekoliko dana nakon prestanka uzimanja javiće se menstrualno krvarenje. Ipak, nije preporučljiva njihova česta upotreba. Ne smeju ih koristiti trudnice ili žene koje sumnjaju na trudnoću, u toku dojenja, vaginalnog krvarenja nepoznatog porekla, u slučaju tromboembolijskih bolesti, bolesti jetre, tumora jetre, malignih tumora zavisnih od polnih hormona… Ove tablete nemaju kontraceptivni efekat.

Pročitajte i…PMS: Uz ove savete ćete ublažiti a potom i zaboraviti na menstrualne bolove u stomaku

Da li je pilula za dan posle pouzdana? I da li je bezbedna za zdravlje?

Pouzdanost pilule za dan posle je oko 85-90%. Uzima se najkasnije 72 sata od rizičnog odnosa, a najbolji efekat ima u prvih 12 do 24 sata. Nakon tri do četiri nedelje od uzimanja, neophodan je pregled ginekologa radi isključivanja trudnoće. Kod jedne od sedam žena javlja se mučnina, povraćanje, glavobolja, preosetljivost grudi, bolovi u stomaku i dr. Nema jasnih kontraindikacija za njihovu primenu, ali treba biti oprezan ukoliko je kod vas dijagnostikovan poremećaj funkcije jetre, malapsorpcija (npr. Kronova bolest), alergija na lek…

 

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.