Da li je spirala zaista dobar način kontracepcije? Prethodno budite svesne ovih činjenica

by | 2 oktobra, 2016

Spirala je jedno od kontraceptivnih sredstava o kome se vodi najveća debata. Dok jedni tvrde da je ovo najjeftiniji i najlakši način za sprečavanje neželjene trudnoće, drugi se plaše infekcija i drugih komplikacija. Međutim, stručnjaci širom sveta se slažu da je spirala danas potpuno bezbedna, te da su svi strahovi zasnovani na iskustvina naših majki i zastarelih spirala koje se više ne koriste.

Foto: Guliver/Thinkstock.

Foto: Guliver/Thinkstock.

Procedura kojom se spirala ubacuje u matericu traje svega nekoliko minuta, i jako je bitno da je odradi stručno lice. Iako studije pokazuju da broj žena koje se opredeljuju za ovaj vid kontrole rađanja raste, pilule za kontracepciju su i dalje mnogo popularnije.

Pročitajte i… Tokom menstruacije je najbolje izbegavati ovaj položaj pri spavanju

Predpostavlja se da je glavni razlog male popularnosti spirale strah žena od infekcije i sumnja u efikasnost. Međutim, svake godine samo jedna od 100 žena zatrudni preko spirale, a infekcije su gotovo nemoguće ako se procedura obavi stručno. Žene se najviše boje spirale zbog ozloglašenog „Dalkon Shield“ modela koji je sedamdesetih godina prošlog veka izazvao veliki broj infekcija, povreda, steriliteta pa čak i smrtnih slučajeva, ali je ta spirala odavno povučena sa tržišta.

1. DANAŠNJA SPIRALA NIJE ISTA KAO SPIRALA VAŠE MAJKE

Dr Ejmi Brajant sa univerziteta u Severnoj Karolini kaže da joj se pacijentkinje najčešće žale kako su ih majke upozorile na rizike spirale. Ona naglašava da je to zbog „Dalkon Shield“ uloška, koji se odavno ne proizvodi.

– Istina je da je nekada postojao jako loš unutarmaterični uložak. Ali ovi današnji su jako bezbedni – kaže ona.

2. NEĆE VAM POMOĆI SA KOŽNIM PROBLEMIMA

Veliki plus antibebi pilula je u tome što pomažu mnogim ženama koje pate od akni. Međutim, spirala vam u tome neće pomoći.
Bakarni ulošci ne sadrže hormone, pa ni nema logike da će uticati na lice, a hormonske spirale imaju jako malo hormona, i to nije dovoljno da se vidi nekakvo poboljšanje. Takođe, pilule koje najviše pomažu koži su one koje imaju i estrogen i progesteron, a hormonske spirale imaju samo progesteron.

Ako ste zainteresovani za ovaj vid kontracepcije, pročitajte ostatak teksta na sledećim stranama…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

3. SPIRALA NE IZAZIVA INFEKCIJE

Ovaj mit je takođe vezan za ozloglašenu „Dalkon Shield“ spiralu, ali je potpuno neistinit u današnje vreme. Žene često misle da ne smeju da ugrade uložak ako su imale neku infekciju, ali doktori tvrde da to nema nikakve veze. Dame koje imaju aktivno zapaljenje treba u svakom slučaju prvo da se posavetuju sa doktorom, ali ako dobijete infekciju a već imate spiralu to ne znači da morate da je izvadite, kao ni da će ona pogoršati vaše stanje.

Pročitajte i… Evo koliko kilograma je normalno da trudnica dobije tokom trudnoće!

4. POSTOJE SPIRALE SA I BEZ HORMONA

Na tržištu mogu da se pronađu spirale na bazi hormona, i one koje su od bakra i nemaju hormone. Hormonske ispuštaju malu količinu hormona progestina (sintetički progesteron) u matericu, pa ženama koje imaju problema sa hormonima ili koje jednostavno ne žele hormonsku terapiju, one nisu preporučljive. Za njih su tu bakarne spirale, koje nemaju hormona.

 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

5. IMAĆETE GRČEVE U STOMAKU

Većina ženi dobije grčeve u stomaku u prvih 24 do 48 sati nakon ugradnje spirale. Nekim damama, grčevi mogu da potraju nedeljama, pa čak i mesecima. To je sasvim normalno, jer to znači da se organizam prilagođava stranom telu. Pokazalo se da bakarne spirale na duže staze mogu da prouzrokuju bolnije menstruacije, dok one hormonske mogu čak i da pomognu kod bolnih ciklusa.

Pročitajte i… Svaka deseta žena pati od ovog poremećaja, ali to nehotice zanemaruje!

6. MOŽDA ĆETE PRESTATI DA DOBIJATE MENSTRUACIJU

Istraživanja su pokazala da unutarmaterični ulošci umanjuju obilne menstruacije kod 90 posto žena nakon nekoliko meseci korišćenja. Takođe, pokazalo se da je kod velikog broja žena menstruacija u potpunosti izostala. Istraživači kažu da oko 20 posto žena prestaje da dobija menstruaciju nakon godinu dana, 50 posto nakon druge, a čak osamdeset posto žena nema ciklus nakon tri godine sa spiralom. Nekim ženama je ovo dobrodošlla promena, dok druge ipak smatraju da to nije normal

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

7. VELIČINA JE VAŽNA

Postoji mogućnost da spirala ispadne iz svog položaja, čak i ako je savršeno nameštena prilikom stavljanja. Iako se to dešava u svega 3 posto slučajeva, doktori kažu da je veličina same spravice možda bitan faktor u tome. Naime, manje spirale su, izgleda, bolje za mlade devojke i žene koje nisu rađale.

8. MOŽETE DA JE IZVADITE KAD GOD POŽELITE

Iako su dugoročne, i mogu da traju između 2 i 12 godina, spirale nisu trajne, već mogu da se odstrane kada to poželite, i ne mogu da prouzrokuju sterilitet. Procedura vađenja spirale je podjednako kratka i bezbedna kao i njena ugradnja, a čim se izvadi žena je ponovo plodna. Za razliku od antibebi pilula, spirala ne prekida ovulaciju.

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.