Dom zdravlja „Dr Ristić“: Odgovori na vaša pitanja (ginekologija)

by | 15 oktobra, 2012

 

Odgovara: Dr Aleksandra Đurđević, specijalista ginekologije i akušerstva Doma zdravlja „Dr Ristić“

 

 

P: Poštovani, imam redovnu menstruaciju na 26 dana, ovaj mesec sam imala na 17. dan bilo je malo slabije nego obično ali trajalo je pet dana… Da li postoji mogućnost da sam trudna? Unapred hvala, Tanja.
O: Uradite Beta Hcg , da biste isključili mogućnost postojanja trudnoće. Ukoliko se nastavi sa ciklusima kraćim od 21 dan javite se ginekologu radi terapije.

P: Poštovani, imam problem sa ureaplazmom i mikoplazmom. Pošto mi doktorka nije dala konkretan odgovor na pitanje da li ove bakterije mogu imati ozbiljnije posledice, volela bih da mi Vi pomognete. Hvala Vam unapred, Ivana.
O: Ukoliko se adekvatno leče, najverovatnije da nećete imati nikakve posledice. Pomenute bakterije se povezuju sa uzrocima neplodnosti, kao i sa spontanim pobačajima .

P: Imam problem sa pojačanim sekretom koji je uvek prisutan, papa je uvek dvojka, prošle sedmice su mi stigli rezultati hlamidije, urea plazme, mikoplazmei i cervikalnog brisa. Svi brisevi su u redu, a sekret i dalje prisutan i jako neprijatan i uporan. Pritom ceo grlić je u ranici. Biljana
O: Najverovatnije je u pitanju bakterijska vaginoza, obratite se lekaru radi terapije .

P: Poštovani imam 22 godine rađala nisam. Pre godinu dana imala sam ciste na levom jajniku i jednu veću cistu na desnom. Uz terapiju ciste su nestale. Međutim, otkrivena mi je ranica na grliću materice i zapaljenje jajnika. Tri puta sam se lečila antibioticima oralno i vaginaletama albothyl i polyginax, lekar mi je zadnji put rekao da upala postoji da se ranica zalečila i zaista ni odnosi nisu bili bolni, niti je bilo sekreta. Po završetku terapije i dobijanja menstruacije javio se braon sekret i bolovi u predelu jajnika. Molim vas ako biste mogli da mi predložite neke analize ili odgovarajuće lečenje, pošto data terapija mi nikako ne daje rezultate dobro mi je dok uzimam terapiju posle imam iste simptome- bolne odnose, pojačan sekret i često mokrim. Rađena mi je kolposkopija i papa test (II) lekar je rekao da je nalaz u redu. Hvala.Pozdrav! Verica
O: Uradite bakterioloske briseve , cervikalni , vaginalni , cervikalni /Chlamydia tr . Mycoplasma h . Ureaplasma ureal.

P: Uterus u AVFu, promera 90x53x67mm, u celosti lako nehomogenog miometrijuma. Kavum uterusa proširen do 4.7mm, u kavumu suspektan endometrijalni polip 12x5mm. Desni jajnik promera 34x15mm sa kolabiranom cistom 23x10mm. Levo i anteuterino cistični tumefakt promera 68x64mm. Cista ispunjena bistrim sadržajem, tanke kapsule, bez intraluminalnih proliferacija. Molim vaše mišljenje. Unapred zahvalna! Zorica
O: Potrebno je uraditi ultrazvučnu kontrolu posle sledećeg ciklusa .Ukoliko i dalje postoji polip savetuje se eksplorativna kiretaža .Ukoliko i dalje postoji cista uradite tumor markere Ca 125 , Ca 19/9 , HE 4.Razmotriti dalje lečenje što se tiče ciste, možda laparoskopija.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima iz Doma zdravlja “Dr Ristić”. Kliknite ovde.Najnovije na portalu Marie Claire

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.