Evo kako da otklonite bolove u leđima tokom trudnoće

by | 5 septembra, 2016

prof.-dr-Aleksandra-Novakov-MilicPiše: prof. dr Aleksandra Novakov Mikić
lekar specijalista ginekologije i akušerstva, supspecijalista perinatologije
poliklinikanovakov.com

Poliklinika Novakov logo

 

 

Imam bol u donjem delu leđa koji se nekad širi ka zadnjem delu noge. Da li je to opasno i kako da ga otklonim?

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Bol u leđima je relativno čest u trudnoći, a posledica je povećanja telesne mase, menjanja stava žene, s obzirom da se menja statika zbog rasta materice, ali može biti i jedan od simptoma prevremenog porođaja.

Ako vas bole leđa, obavezno se javite lekaru, da otkloni sumnju da se radi o početku prevremenog porođaja. Kada znate da nije u pitanju ta komplikacija trudnoće, treba da pokušate da otklonite bol.

Naravno, kao i uvek, najbolje je sprečiti a ne lečiti, pa o tome treba misliti ranije – pokušajte da dobijanje na težini držite pod kontrolom, jedite pravilno i radite veđbe prilagođene vašem trenutnom stanju i mogućnostima.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Ako ipak počnete da osećate bol u leđima, nemojte uzimate lekove da ga otklonite, nego pokušajte da ojačate mišiće leđa i prednjeg trbušnog zida posebnim vežbama, uzmite pojas za trudnice da bi podigli trbuh i smanjili opterećenje na donji deo kičmenog stuba, izbegavajte cipele sa visokom štiklom, a nosite cipele sa srednjom visinom pete koje se i inače preporučuju u trudnoći. Nemojte stajati dugo, a kada sedite, ispravite leđa i noge podignite na malo uzvišenje. Spavajte na tvrdom madracu, sa jastukom ispod trbuha i između kolena, da sve bude u istoj ravni.

S obzirom na to da treba da izbegavate bilo kakvo naprezanje kičme, nemojte dizati teške stvari, što uključuje u dizanje dece. Ako morate nešto da podignete, savijte se u kolenima, i ispravite kičmu, tako da kolena, a ne kičma trpe opterećenje.

Nekada može da pomogne i masaža – i to ne samo profesionalna. Zamolite muža da vam namaže ulje na donji deo leđa, i onda blagim pritiskom masira mišiće sa obe strane kičme, od dole ga gore i ka spolja.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.