Imate proširene vene u trudnoći? Stručnjaci otkrivaju na šta to ukazuje

by | 12 septembra, 2016

prof.-dr-Aleksandra-Novakov-MilicPiše: prof. dr Aleksandra Novakov Mikić
lekar specijalista ginekologije i akušerstva, supspecijalista perinatologije
poliklinikanovakov.com

Poliklinika Novakov logo

 

Dobila sam proširene vene tokom trudnoće. Zašto?

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

U trudnoći materica raste i pritiska krvne sudove karlice, što dovodi do povećanja pritiska u venama na nogama i to može dovesti do stvaranja proširenih vena ili pogoršavanja stanja u slučaju da ste ih već imali. I povećana količina progesterona, jednog od glavnih hormona trudnoće, koji dovodi do opuštanja mišića i time sprečava razvoj kontrakcija, dopsinosi lakšem stvaranju proširenih vena u trudnoći. Sem na nogama, proširene vene se mogu javiti i na velikim usnama i vagini. Nekada možete osetiti osećaj punoće ili napetosti u tim delovima, ali to ne mora da bude obavezno.

Trudnoća jeste jedan od faktora koji mogu da dovedu do ovog problema, ali ne zaboravite da i porodična anamneza može imati uticaja – ako vama najbliži imaju problema sa proširenim venama i vi imate veći rizik. Proširene vene možete očekivati i ako ste gojazni.

Pročitajte i… Evo kako da otklonite bolove u leđima tokom trudnoće

Imam proširene vene na potkolenici. Da li mi treba neka posebna terapija i koliko je to opasno?

Ako imate proširene vene od pre trudnoće, to svakako treba da kažete svom lekaru, da bi ih on pratio i video da li su potrebne dodatne kontrole kod vaskularnog hirurga, ultrazvučni pregled krvnih sudova ili neka terapija.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

U velikoj većini slučajeva nema potrebe ni za kakvim dodatnim terapijama, s tim što treba da vodite računa da nosite posebne čarape koje su pravljene baš za proširene vene, a nekada i za proširene vene baš kod trudnica. One su dosta debele i čvrste i, ako već imate proširene vene, neće ih ukloniti, ali će smanjiti rizik od njihovog pogoršavanja. Problem sa njima mmože da bude baš to što su dosta debele, pa niti su baš jako lepe niti su naročito zgodne da se nose kada je toplo vreme. Ali – jesu korisne!

Pročitajte i… Imate stravične menstrualne bolove? Evo načina da nestanu i to BEZ LEKOVA

Vodite računa da redovno vežbate, ali izbegavajte dugotrajno stajanje na nogama i kad god možete, kad sedite podignite noge iznad nivoa kukova. Postoje i posebne kreme za proširene vene, na biljnoj osnovi, koje pomažu da se smanji osežaj punoće i težine u nogama, a o njihovoj primeni svakako prvo razgovarajte sa vašim lekarom.

Da li proširene vene mogu biti opasne u trudnoći?

Uglavnom ne, ali ako koža iznad njih postane crvena, osetljiva i bolna, a one otečene, a dobijete i temperaturu, bol u celoj nozi, ODMAH se javite lekaru, jer to može biti komplikacija proširenih vena – njihova upala, koja zahteva terapiju i odlazak u bolnicu…Najnovije na portalu Marie Claire

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.