Infoklinika: Pitamo ginekologa – šta sve treba da znamo o miomima

by | 22 maja, 2017

Rubrika Infoklinika, koju na našem portalu možete pratiti svakog ponedeljka od 12 h, realizovana je u saradnji sa emisijom Infoklinika (nedeljom od 11 sati, na programu TV Pink 3).

Procenjuje se da svaka treća žena u reproduktivnom dobu svog života ima miome. Oni su dobroćudni tumori glatkih mišića materice, a mogu da izazovu bolna stanja, obilne menstruacije, krvarenja, digestivne tegobe, anemiju, zamor, malaksalost… Takođe mogu biti i uzrok neplodnosti. O svemu tome Nemanja Velikić razgovara sa prof. dr Dejanom Filimonovićem, specijalistom ginekologije i akušerstva.

Foto: Thinkstock

Infoklinika: Šta su to miomi i kako oni nastaju?

D.F.: Vaše pitanje je, znate, trik pitanje. Zaista nismo sigurni kako oni nastaju. Neke žene ih imaju, neke ne. Znamo šta utiče na njih: estrogen je možda najbitniji jer će usloviti da se miomi razviju i da porastu. Kada bismo stoprocentno bili sigurni šta je uzrok, mogli bismo i da ih stoprocentno izlečimo.

Miomi su dobroćudne tvorevine, koje mogu da budu loše. Od mioma se neće umreti, ali pacijentkinje mogu imati ozbiljne tegobe, kako u reproduktivnom životu, tako i posle njega. U zavisnosti od toga gde se nalaze, mogu da spreče začeće ili da se trudnoća iznese. Veličina, lokalizacija i izgled mioma ono su na šta specijalisti posebno obraćaju pažnju i što im daje mogućnost da na njima intervenišu.

Infoklinika: Veličine mioma mogu da budu mikroskopskih dimenzija pa sve do toga da budu teški i po nekoliko kilograma. Koji su, zapravo, simptomi koji mogu ukazati na postojanje mioma?

D.F.: Ono što mene zabrinjava jeste da pacijentkinje ponekad ne primećuju potpuno očigledne simptome. Da li ih ne uoče zato što ne žele ili, što je još mnogo gore, zato što ne idu kod doktora. Dakle, najvažnije je otići kod doktora, imati redovne preglede. Nakon pregleda, ginekolog će za vas imati razne opcije.

Infoklinika: Da li postoji mogućnost neoperativnog tj. nehirurškog lečenja mioma?

D.F.: Uvek treba prvo razmisliti o tome da li će uklanjanje mioma doneti pacijentkinji neki benefit ili ne. Danas, recimo, postoji preparat Esmya. Ono što mi njime pokušavamo, ukoliko miomi nisu preveliki ili nezgodni, jeste da dobijemo na vremenu. To može da bude i po godinu i po dana, koliko, po novim upotrebnim dozvolama, Esmya može da se koristi. To su četiri ciklusa, sa pauzama između. Dakle, za godinu i po dana, tj. dokle god pacijentkinja pije Esmyju, miomi su pod kontrolom, odnosno, smanjuju se. Oni ne mogu da se izgube, ne postoji čarobno sredstvo, ali time se kupi vreme da se urade neke procedure – npr. vantelesna oplodnja.

Postoji tračak nade da ćemo dobiti nove lekove koji će nam omogućiti da miome držimo pod kontrolom.   

Kompletan intervju sa prof. dr Dejanom Filimonovićem, specijalistom ginekologije i akušerstva, pogledajte u novoj epizodi Infoklinike, klikom na link ispod.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.