Isidora se borila sa endometriozom – bolešću od koje boluje 10% žena. Ovo je njena priča…

by | 19 aprila, 2017
Piše: Tamara Bogunović, novinar magazina "Lepota i Zdravlje"

Piše: Tamara Bogunović, novinar magazina „Lepota i Zdravlje“

Pre par dana, u okviru „Teme nedelje“ pitali smo vas o čemu biste voleli da pišete. Tom prilikom jedna čitateljka je pomenula da bi baš volela „živu priču“ o endometriozi. Čim sam pročitala taj komentar setila sam se svoje prijateljice Isidore koja se lavski borila. I sama znam da se na ovu temu nije mnogo pisalo, a statističke brojke su velike, tako da potrebe svakako ima. 

Šta je endometrioza?

Endometrioza je benigna bolest koja brzo napreduje, podrazumeva nenormalan rast endometrijalnih ćelija van materice i nastaje kada se sluznica materice (endometrijum), usadi na nekom drugom mestu. „Zalutale“ ćelije iz materice najčešće se „usade“ na trbušnoj maramici zidova male karlice, vezama materice, jajniku, jajovodu…

Od endometrioze boluje 5-10% žena.

Endometriza se može javiti u bilo kom uzrastu, što znači i pre puberteta i u vreme postmenopauze, ali se najčešće javlja kod žena u reproduktivnoj dobi od 25. do 35. godine.

Foto: Pixabay

Nakon kratkog uvoda, prepustiću Isidori da vam ispiča kako je sve izgledalo, od samog saznanja da boluje, do operacije koja je bila neophodna.

„Da bolujem od endometrioze saznala sam kada sam imala 24 god. Oduvek sam imala bolni i obilan ciklus, ali dugo vremena su me lekari ubeđivali da je sve u redu. Nakon više od dve godine ipak se ispostavilo da imam takozvanu „čokoladnu“ cistu koja je u trenutku otkrivanja bila prečnika 3,5 centimetara. Isprva sam pokušavala da je „držim pod kontrolom“ tako što sam pila kontraceptivne pilule, ali posle godinu dana praćenja ispostavilo se da je operacija neophodna, jer je cista nastavila rapidno da raste. I tada mi operacija mi je zakazana na insistiranje mog lekara. Operaciju sam radila u Višegradskoj bolnici, komplikacija je bilo samo oko zakazivanja,  jer su različiti doktori, koji su prisustvovali konzilijumu, imali oprečna mišljenja, da li je ili nije neophodna intervencije, pa je to potrajalo. Sam proces operacije podrazumeva klasičan rez i „otvaranje“ stomaka, pa je oporavak nešto duži, ali daleko od nepodnošljivog.  Takođe, jajnik joj mi je sačuvan, doduše, nešto je manji od drugog zdravog, ali i dalje funkcionalan.

Najveći problem kod endometrioze je činjenica da ne postoji garancija da se nekada neće pojaviti nova žarišta. Moja terapija su nakon operacije kontraceptivne pilule, do željene trudnoće. Doduše, napomenuto mi je da će možda postojati potreba za terapijom Zoladexom, ukoliko bude problema sa ostvarivanjem trudnoće u budućnosti. Sada, četiri godine nakon operacije na sreću još uvek nema novih žarišta endometrioze, kao i pre ove dijagnoze redovno posećujem ginekologa i nadam se budućoj trudnoći.

I za kraj, želimo da apelujemo da je jako važno ići na redovne ultrazvučne preglede jer endometrioza brzo napreduje.

Pročitajte i… Kolika vam je doza šume potrebna za uspeh u poslu i više ljubaznosti?


Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.