Pet velikih i važnih istina o jajnicima… Prilično smo sigurni da ih još uvek ne znate

by | 22 novembra, 2016

Izuzev kada pokušavaju da ostanu trudne, žene ne misle mnogo o jajnicima. A da li ste znale da ti sićušni organi veličine oraha igraju ključnu ulogu u vašem svakodnevnom životu?

žena koja nosi gaćice

Foto: Guliver/Getty images

„Iz ugla biologije, spušteni smo na zemlju kako bismo se razmnožavali, pa su, ovako posmatrajući, jajnici jedni od najvažnjih organa„, kaže Meri Džejn Minkin, profesor ginekologije i reproduktivnih nauka na Univerzitetu Jejl.

Baš zbog toga morate da znate sledećih pet stvari o vašim jajnicima:

1. Proizvode gomilu hormona

Vaši jajnici luče estrogen i progesteron. Ova dva hormona su odgovorna za razvoj ženskog tela tokom puberteta, poput rasta grudi, menstruacije i širenja kukova. Estrogen i progesteron takođe pripremaju matericu za trudnoću – ukoliko ih jajnici ne proizvedu dovoljno, mogu se javiti poteškoće sa začećem. Osim toga, jajnici regulišu i lučenje testosterona, koji treba da bude u manjoj količini u odnosu na estrogen, a koji je zadužen za vaš seksualni nagon.

Pročitajte i… Ginekolozi otkrivaju 8 znakova upozorenja da vaša vagina nije zdrava

Kliknite na sledeću stranicu… 

Foto: Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

2. Veličina im se menja

Za razliku od drugih vaših organa, jajnici nisu statične veličine. Oni se zapravo menjaju tokom menstrualnog ciklusa, ali i tokom čitavog života. Njihova veličina je u proseku između tri i pet centimetara, a od meseca do meseca varira, najčešće kada se iz jajnika oslobađaju jajne ćelije. Sa ovulacijom se često formira i mala, bezopasna cista, što takođe utiče na privremeni rast jajnika. Ove promene u veličini jajnika prestaju u trenutku kada uđete u menopauzu, i tada se smanjuju.

3. Mogu da dožive stres

Na ovulaciju i te kako utiče stres, kažu ginekolozi. Kada ste pod pritiskom i jakim stresom, na primer kada se selite, izgubite dosta kilograma ili vas zadesi trauma, jajnici će prestati da proizvode jajne ćelije. To je zapravo prirodni mehanizam odbrane od trudnoće tokom stresnih perioda.

Pročitajte i… Najčešća ginekološka infekcija muči 75 odsto žena. Ovo su glavni simptomi i uzročnici iste

Foto: Guliver/ Getty Images

Foto: Guliver/ Getty Images

4. Izazivaju akne

Budući da igraju značajnu ulogu u hormonalnom balansu, jajnici mogu da se kriju iza problema koje uzrokuju hormoni.

„Uz stanje poput sindroma policističnih jajnika, balans estrogena, progesterona i testosterona se narušava. Ukoliko dođe do viška testosterona, pojavljuju se akne, pojačana maljavost na tipično muškim mestima, a tu je i variranje telesne težine“, kaže ginekolog Alisa Dvek za Women’s Health.

5. Obožavaju pilule

Antibebi pilule, naročito one fokusirane na progesteron i estrogen, zapravo mogu značajno da smanje rizik od raka jajnika, i to za svega nekoliko meseci od početka terapije, saopštilo je Američko društvo za istraživanje raka.

„Tablete za kontracepciju čak igraju i važnu ulogu u smanjivanju rizika kod žena koje su nosioci mutiranih gena BRCA1 i BRCA2, koji su jedan od uzroka raka jajnika“, objasnila je Minkin i dodala da antibebi pilule, prema nekim studijama, smanjuju taj rizik za čak 50 odsto.

Pročitajte i… Kako se u meni probudila zver nakon što sam prestala da pijem kontracepcivne pilule


Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje 

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.