Pitali smo ginekologa koji su najbolji načini za održavanje vagine čistom… Evo odgovora!

by | 1 decembra, 2016

Kada odlazite pod tuš, da li je vagina prvo što operete? Da li koristite sapun ili je ispirete samo vodom? Koristite li lufu ili to činite samo rukom? Šta je sve od ovih stvari ispravno, pitali smo ginekologa i on nam je dao odgovore…

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

1. Koža tamo dole je veoma osetljiva, tako da nikako ne treba biti grub kada je tuširanje u pitanju.

– Kada se tuširate i perete vaginu pod tušem, zapamtite da uvek morate da budete nežni – kaže Pari Ghodsi, akušer i ginekolog iz Los Anđelesa.

2. – Vagina je osetljiv ekosistem, koji mora da se odražava na normalnoj pH vrednosti – ističe Meri Džejn Minkin, profesor na katedri za ginekologiju na Medicinskom fakultetu u Iali i dodaje: „Sapuni, određeni lekovi, voda mogu da podignu prirodnu ravnotežu vagine jer imaju ph vrednosti od 7,5 do 8. Preporučljiva pH vrednost iznosi 3,8 do 4,5.“

3. Ako mislite da je korišćenje mirisnog gela za tuširanje najbolje za vašu higijenu, varate se. Dr Minkin tvrdi da pH vagine neće dobro regaovati na, na primer, voćne gelove.

– Vagina i vulva su najosetljivija tkiva u telu, zato ih ne treba „opterećivati“ dodatnim gelovima i sapunima. Što manje sapuna, to bolje. Ako već željite da ih koristite, neka to budu oni nežni, sa uravnoteženim pH vrednostima – objašanjava doktor.

Pročitajte i… Menstruacija vam opet kasni, a niste trudni? Ovo su najčešći razlozi!

Kliknite na sledeću stranicu…

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

4. Volite da pilingujete svoju vaginu? Ginekolozi ističu da je to nepotrebno.

– Ako želite da je istraljate lufom ili sunđerom koji koristite za kupanje, neka to budu nežni materijali koji neće biti previše grubi i koji neće biti štetni po kožu tamo dole – kaže dr Pari.

5. Ukoliko ste od onih devojaka koje odmah posle seksa žele da isperu svoju vaginu, ginekolozi tvrde da to zaista nije nužno. Važno je da imate na umu da se vagina „sama čisti“, tako da ne morate da se mučite da biste je dodatno „oprali“.

Pročitajte i… 5 znakova da je PMS ozbiljnija stvar nego što ste ikada mislili

– Obrišite vaginu spolja… Učinite to nežnim i antialergijskim peškirićem. To je sasvim dovoljno – naglašava dr Pari.

6. Brijanje je postao sastavni deo svakog tuširanja. Devojke misle da na taj način održavaju potrebnu higijenu, ako na vagini nemaju nijednu dlačicu. Međutim, greše. Stidne dlačice deluju kao poslednji sloj odbrane da vaginu održe čistom i zaštite je od infekcija i bakterija.

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje

Tagovi:

Jedno reagovanje na “Pitali smo ginekologa koji su najbolji načini za održavanje vagine čistom… Evo odgovora!”

  1. Biljana P. kaže:

    Posebni preparati za negu intimne regije sa PH 5.5 nisu ni skupi, a odrzavaju normalnu floru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.