Pokreti koji vam mogu spasiti život. I svaka žena MORA da ih zna!

by | 15 novembra, 2016

Redovan odlazak ginekologu zaista mora da bude imperativ u životu svake žene. Ali, kada dame nisu u mogućnosti da posete doktora, trebalo bi da na neke stvari same obrate pažnju. Evo i kako.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

S obzirom na to da je rak dojke postao veliki problem širom sveta i da veliki postotak žena godišnje premine od ove bolesti, trebalo bi da učinimo sve da sprečimo da uopšte do toga dođe.

Pored redovne posete ginekologa, sve dame bi trebalo da se pozabave svojim zdravljem i da određene „preglede“ urade same, kod svoje kuće.

Naravno, to je najprostiji način, ali dovoljan da primete ukoliko nešto nije u redu.

Veoma je važno da same urade pregled i budu sigurne da je sa njihovim dojkama sve u redu.

Ovo su pokreti koje nijedna žena ne sme da zanemari:

Lezite na krevet

Postoji više raznih načina da se pregledate, ali ovaj je najednostavniji. Lezite na leđa i opustite se.

Stavite jednu ruku ispod glave

Možete da stavite jastuk ispod glave kako bi vam bilo udobnije, ali vodite računa da se ne okrećete na levu ili desnu stranu. Na ovaj način vaše grudi će se razdvojiti i omogućiti vam da lakše ustanovite ako postoji neki čvorić.

Nežno pritisnite

Rukom kojom pišete nežno, ali čvrsto prstima pritisnite dojku. Trudite se da jagodicama prstiju osetite da li postoji nešto.

Pročitajte i… Ginekolozi otkrivaju 8 znakova upozorenja da vaša vagina nije zdrava

Kliknite na sledeću stranicu…

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Pravite male kružne pokrete

Počnite sa spojenim prstima i malim nežnim kružnim pokretima. Najbolje je da krenete od pazuha jer na tom mestu ima najviše žlezda. Natečene žlezde ispod pazuha su uglavnom prvi znak da postoji problem. Kružnim pokretima obavezno proverite celu dojku.

Pritisnite bradavicu

Kada završite sa kružnim pokretima i pregledom dojke i pazuha, proverite i bradavicu. Stisnite je nežno, ovo malo zvuči čudno, ali ćete saznati da li ima nekih nepravilnosti i da li je vaša bradavica istog oblika i strukture kao što je bila i pre.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Pročitajte i… Postoje 3 najčešće polne bolesti čije simptome morate da naučite da prepoznate

Dobro pogledajte

Posle pregleda, dobro osmotrite svoje grudi. Važno je da javite doktoru ako postoji bilo kakva manja promena u teksturi kože. Naročito ako je tekstura suva ili je koža na određenim mestima kao pomorandžina kora. Takođe, obratite pažnju da li su vam grudi crvene, veće ili su neobično tople.

Kada detaljno ispipate jednu dojku, obavezno pregledajte drugu i ponovite korake.

Bez obzira na to šta zabeležite, nemojte paničiti. Mnogo je razloga za to što neke žene imaju čvoriće na grudima, a treba istaći da je to u većini slučaja potpuno bezopasno. Ako ste zabrinuti, posetite lekara i on će vam dalje objasniti šta da radite.

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.