Prirodni lekovi za ublažavanje najčešćih simptoma menopauze

by | 16 marta, 2016

Više od polovine žena tokom menopauze ima neke od negativnih simptoma, poput neregulisanih ciklusa, naleta toplote (valunge), noćnog znojenja, suvoće vagine, umora, nesanice, promene raspoloženja, nedostatka koncentracije, suve kože i kose.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Neko može imati samo blage, a neko veoma izražene tegobe. Nakon nastupanja menopauze, povećava se rizik od kardiovaskularnih oboljenja, osteoporoze, urinarne inkontinencije, povećanja telesne mase i problema sa intimnim odnosima.

Pročitajte i… 10 kancerogenih namirnica koje morate da izbacite iz ishrane!

Ukoliko su tegobe veoma izražene, moguće ih je ublažiti ili čak kompletno ukloniti hormonskom supstitucionom terapijom, nadoknadom hormona koje inače luči telo žene – niskim dozama estrogena sa ili bez progestogena. Hormonska supstituciona terapija može biti u vidu tableta, vaginaleta, kremova, gelova, nazalnih sprejeva ili flastera.

Postoje i alternativne terapije u menopauzi, za koje se možete odlučiti ukoliko ne možete ili ne želite da koristite hormonsku supstitucionu terapiju. Pojedine namirnice mogu da vam pomognu da ublažite ove tegobe, a u nastavku pročitajte šta bi trebalo da jedete kako bi vaš organizam normlano funkcionisao u ovom periodu.

Koje namirnice mogu ublažiti negativne simptome menopauze pogledajte na sledećim stranama…

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

Prvenstveno se preporučuje zdrava i raznovrsna ishrana, temeljena na namirnicama koje osiguravaju kalcijum, kao što su mlečni proizvodi, sir, sardine, losos i zeleno lisnato povrće. Adekvatan unos kalcijuma će usporiti snižavanje gustoće kostiju i nastanak osteoporoze s prelomima.

Pročitajte i… Pobedite nesanicu: Namirnice za zdrav i lak san

Simptomi menopauze uzrokovani su smanjenjem nivoa polnog hormona estrogena. U prirodi postoje određene namirnice koje sadrže fitoestrogene: materije koje po strukturi nalikuju estrogenima, pa slično (iako slabije) deluju i na funkcionisanje organizma. Unoseći više ovakvih namirnica ublažićete simptome klimaksa.

Namirnice koji sadrže fitoestrogene su: soja, grašak, paradajz, šargarepa, špargla, brokoli, kupus, paprika, krastavci, karfiol, zelena salata, luk, krompir, šljive, jagode, jabuke, kruške, grožđe, narandže, ribizle, grejpfrut…

Napomena: Ako ste prebolele rak dojke pozitivan na estrogen, morate izbegavati konzumiranje namirnica s fitoestrogenima.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Pixabay/Free images

Talasi toplote – voda

Pijte puno vode: preporuka je osam čaša dnevno. Uz to što će ublažiti talase toplote, ta količina vode učiniće vašu kožu lepšom i vitalnijom.

Pročitajte i… Bolovi u ovim delovima tela zahtevaju da odmah odete kod lekara

Razdražljivost

Promene raspoloženja i depresija mogu se javiti kao posledica fluktuacije hormona tokom menopauze. Ugljeni hidrati mogu da podignu nivo serotonina, hormona sreće, pa tako i smanjeu depresije. Stoga u ishranu uključite celovite žitarice i proizvode od njih. Omega 3 masne kiseline, kojih ima u lososu, takođe mogu blagotvorno uticati na depresiju.

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

Povećanje telesne mase

Kad se smanjuje nivo estrogena, masnoće se preraspoređuju po telu, a uglavnom se koncentrišu oko stomaka. Uz to, slabost i smanjenje mišićne mase često rezultiraju povećanjem telesne mase.  Kako biste ovaj proces sprečili ili makar usporili smanjite unos masnoća, a trudite se da potpuno izbacite iz ishrane zasićene masnoće.

Pročitajte i… Šta pljuvačka otkriva o vašem zdravlju?

U periodu nakon menopauze postoji visok rizik od srčanih bolesti. Zaštitite svoj kardiovaskularni sistem redovitim konzumiranjem ribe bogate omega-3 masnim kiselinama. Zasićene masnoće unosite retko ili nikako, a belo brašno zamenite brašnom od celovitih žitarica.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Paradajz

Paradajz sadrži značajnu dozu vitamina B 6 koji je vitalno važan za ravnotežu estrogena i progesterona. Upravo u fazama kada su ovi hormoni van balansa, postaje nam teško da kontrolišemo simptome menopauze.

Pročitajte i… Ove navike negativno utiču na zdravlje vaše vagine

U fazi pred menopauzu, količina energije potrebna ženskom telu koje nije fizički aktivno smanjuje se za oko 400 kalorija dnevno. Studija istraživača na čelu sa Masakazuom Teraučijem pokazala je da upravo paradajz povećava nivo energije potreban ženskom telu koje nije fizički aktivno.

Paradajz, takođe, može da umanji stres i stabilizuje promene raspoloženja tokom menopauze, a samim tim i da umanji talase toplote. Pored toga, paradajz štiti i srce, a sok od ove namirnice reguliše nivo triglicerida, ubrzava metabolizam i obara holesterol.

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

Nar

Zahvaljujući masovnom prisustvu antioksidanasa i fitoestrogena, nar uspostavlja hormonalni balans i kod žena, te ublažava simptome menopauze i pomlađuje. Ukoliko ne konzumirate svež nar, ubacujte njegova zrna u slatka i slana jela, jogurt, voćne salate – on će doprineti tome da vaš obrok bude zdraviji, a delovaće i vrlo dekorativno.

Pročitajte i… Jogurt kao lek za visok krvni pritisak

Maka

Kao adaptogen, maka deluje prvenstveno na endokrini sistem – stimuliše hipofizu i hipotalamus, čime utiče na sve žlezde sa unutrašnjim lučenjem da održe optimalni nivo hormona za normalno funkcionisanje celokupnog ljudskog organizma.

Osim toga, maka poboljšava otpornost organizma, prirodno je sredstvo za ublažavanje simptoma PMS-a i menopauze, a značajne količine proteina, vitamina i minerala daruju joj moć pozitivnog efekta kod sportista i osoba sa sindromom hroničnog umora.

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

Fizička aktivnost

Od velike koristi pri ublažavanju simptoma menopauze i klimaksa može biti i umerena fizička aktivnost koja će pomoći u održavanju opšte kondicije, smanjiti rizik od razvoja bolesti srca, te ojačati kosti. Preporučuje se aktivnost na otvorenom s obzirom da izloženost suncu potiče proizvodnju vitamina D koji pomaže telu apsorbirati kalcijum iz hrane, te tako doprinosi zdravim kostima i zubima.

Pročitajte i… Šta o vašem zdravlju otkrivaju promene na stopalu?

Jedno istraživanje pokazalo je da žene u postmenopauzi koje su imale problema s nesanicom pokazuje kako praktikovanje joge može u velikoj meri da olakša probleme sa spavanjem, te i da ublaži druge simptome menopauze, pa tako i snižava nivo stresa, umanjuje talase toplote i noćno znojenje.

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

Čajevi od pojedinih biljaka mogu takođe pomoći da se umanje tegobe menopauze.

Livadska detelina, na primer, sadrži izoflavone koji mogu oponašati delovanje hormona. Osim smanjenja simptoma menopauze, izoflavoni pozitivno utiču i na zdravlje kostiju, krvnih arterij i srca, te na smanjenje holesterola. Crvena detelina najbogatiji je izvor izoflavona koji dokazano olakšavaju podnošenje promena u menopauzi, odnosno redukuje jačinu i učestalost toplotnih talasa i preznojavanja, uklanja napetost i nervozu, te i umanjuje vaginalnu suvoću.

Neven sadrži eterično ulje, gorčinu, kalendulin, salicilne kiseline i saponin. Ova biljka se od davnina koristi za mnoge ženske probleme vezane uz menstrualne tegobe, poput uspostave redovitog menstrualnog ciklusa i smanjenja menstrualnih bolova u mladih žena, ali i žena u menopauzi.

Pročitajte i… Prolećna detoksikacija: Top 15 namirnica za čišćenje organizma

Bela imela se pokazala kao odlično prirodno sredstvo za regulisanje brojnih bitnih funkcija u organizmu, uključujući i hormonske poremećaje. Pored toga što utiče na regulisanje hormona, reguliše i cirkulaciju, krvni pritisak, ublažava glavobolju, otklanja nesanicu, umor, osećaj bezvoljnosti, što su sve mogući simptomi menopauze. Međutim, od imele nemojte sami praviti lekovit napitak, jer ovo zahteva stučno znanje i iskustvo. Umesto toga kupite eliksir u specijalizovanim prodavnicama, a prilikom upotrebe se strogo pridržavajte upustva za upotrebu. Pre upotrebe i početka terapije poželjno je da se posavetujete sa lekarom.Najnovije na portalu Marie Claire

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.