Zdravlje žena: Šta sve treba da znate o kontracepciji

by | 13 marta, 2020

Postoji veliki broj žena, najviše mladih, koje su suzdržane kada treba da se konsultuju sa ginekologom o kontracepciji. Zato, danas pišemo o ovoj, za mnoge, još uvek tabu temi

Pod kontracepcijom se podrazumeva skup mera, postupaka i metoda kojima se postiže sprečavanje neželjene trudnoće. Koje metode kontracepcije postoje, šta sve treba da znate ako se odlučite da ih koristite, pročitajte u nastavku:

Šta je „dvostruka metoda“?

Najbolja metoda kontracepcije je takozvana ‘dvostruka metoda’. Ona uključuje korišćenje kondoma (jedino sredstvo koje štiti od polno prenosivih bolesti) u kombinaciji sa pilulom, spiralom, flasterom ili nekim drugim kontracepcijskim sredstvom.

Želite jake i zdrave zube: Jedite hranu bogatu kalcijumom i fosforom

Kako da izaberem koja mi kontracepcija najvise odgovara?

Sve zavisi od vašeg životnog stila i potreba. Neko ne može da bude disciplinovan i svaki dan u isto vreme popije tabletu. Zato je najbolje da metodu zaštite izaberete tako što ćete se posavetovati sa ginekologom.

Šta je spirala ili unutarmaterični umetak (uložak)?

To je reverzibilna metoda kontracepcije uz pomoć intrauterinog uloška (intrauterine device – IUD) koja se u poslednjih nekoliko godina pokazuje kao najpouzdanije sredstvo za sprečavanje neželjene trudnoće. Intrauterini uložak postavlja ili uklanja ginekolog i u pitanju je dugotrajno kontraceptivno sredstvo koje može trajati i nekoliko godina. Nažalost ne sprečava vanmateričnu trudnoću.

Koje su nus pojave korišćenja kontraceptivnih pilula?

Zavisi od osobe. Nekome jedna pilula odgovara, a drugome ne. Tako će neke žene imati problema s promenom raspoloženja i grčevima tokom korišćenja pilule, dok će je druge koristiti bez problema. Svakako vam savetujemo da pilulu birate uz savet ginekologa i da ga obavestite o tome kako se osećate od kada pijete pilule. Ako imate bilo kakvih nuspojava zbog odabrane pilule, obavezno se obratite svom ginekologu, otvoreno razgovarajte s njim i tražite promenu. Ponekad će trebati više vremena da nađete metodu koja vam najbolje odgovara.

Da li ste znali da je toliko moćan: Šta će vam se sve dogoditi ako pojedete nekoliko badema svaki dan

Da li treba prestati sa korišćenjem pilula ako trenutno niste seksualno aktivni

Možete uraditi šta god želite. Samo morate biti svesni da su hormonalna kontraceptivna sredstva najučinkovitija ako se koriste u kontinuitetu i ponekad im treba malo vremena da „prorade“ kada ponovno počnete da ih koristite nakon određenog perioda prestanka. U tom periodu nemojte da se pouzdate samo u pilulu, nego obavezno koristite i kondom.

Da li postoji još neka svrha kontraceptivne pilule?

Naravno, mnoge hormonalne metode koriste se za lečenje raznih zdravstvenih stanja. Ako imate jake grčeve tokom menstruacije i obilna menstrualna krvarenja, ginekolog će vam preporučiti upravo kontraceptivne pilule kako bi regulisao vašu menstruaciju.

Nije glupo: Neugodna pitanja koja ste uvek htele da postavite vašem ginekologu

Pilula za dan posle – šta treba znati o njoj?

Ona sadrži veliku dozu hormona i sprečava početak procesa oplodnje. Što je pre uzmete, to bolje, najkasnije u roku od 48 sati.

Foto: Guliver/Gettyimages

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.