Infekcija Covid-19 povećava rizik od dijabetesa?

Iako je potrebno još istraživanja, naučnici kažu da postoji veza između ova dva oboljenja.

by | 22 juna, 2021

Covid-19 je dosad pokazao da nije kao nijedan drugi virus, te da infekcija može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme. A jedan od njih je, navodno, i dijabetes.

Veza između infekcije Covid-19 i dijabetesa

Anerički Nacionalni Institut za zdravlje (NIH) otkrio je vezu između koronavirusa i dijabetesa. Naime, Covid-19 može da utiče na rad ćelija koje proizvode insulin, što potencijalno povećava rizik od dijabetesa.

Druga istraživanja, poput onog objavljenog u magazinu „Žurnal farmakologije i terapeutike“ (engl. Journal of Pharmacology and Therapeutics), takođe su pokazala vezu između infekcije Covidom- 19 i dijabetesa. (Pročitajte i… Da li su dijabetičari podložniji zarazi virusom COVID-19 i kako utiče na njih?)

Analiza je, naime, pokazala da od broja testiranih pacijenata koji su bili pozitivni na koronavirus, kod 14,4% njih dijagnostikovana je i pojava dijabetesa. Zvanična statistika još uvek nije određena, ali dosadašnje studije pokazale su da je većina obolela od dijabetesa tip 2.

Ono što je kod ovih pacijenata primećeno jeste da je infekcija Covidom-19 uticala na proizvodnju beta ćelija pankreasa, što je dovelo do pojave šećerne bolesti.

Dalja istraživanja na ovu temu su i dalje neophodna, ali naučnici svakako upozoravaju da bi koronavirus moga da izazove dijabetes.

lepotaizdravlje.rs Gilnature/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.