Infoklinika: Da li ste čuli za terapiju ventuzama?

by | 8 maja, 2017

Ova rubrika, koju na našem portalu možete pratiti svakog ponedeljka od 12 h, realizovana je u saradnji sa emisijom Infoklinika koja se emituje nedeljom od 11 sati na kanalu Pink 3.

U ovoj epizodi, iz razgovora sa dr Bo Sjuhua, lekarkom tradicionalne kineske medicine, saznajemo šta su ventuze.

Foto: Guliver/Thinkstock

Ako ste pratili prošlogodišnje Olimpijske igre u Riju, možda se sećate onih neobičnih crvenih pečata na torzu plivača Majkla Felpsa o kojima se mnogo pričalo?

U pitanju su bili tragovi u obliku kruga koji su vidljivi na koži nakon ove terapije.

Kao jedna od najstarijih metoda tradicionalne kineske medicine, ventuze poboljšavalju prokrvljenost i cirkulaciju, izbacuju nagomilane toksine iz mišića i poboljšavaju protok energije. U terapiji se koriste male staklene čaše – ventuze, koje se stavljaju na određena područja tela, akupunkturne tačke. Imaju efekat vukuum masaže, stimulišu limfnu drenažu, što utiče na bolju razmenu materija, obnavljanje i učvršćivanje kože.

Ventuze se koriste za:

– ublažavanje bolova naročito u predelu kičme (ukočena leđa, išijaš, diskus hernija)

– digestivnih smetnji i bolova u stomaku

Jedan od načina na koji se ova metoda može posmatrati jeste da je u pitanju proces suprotan masaži – dok se prilikom masaže vrši pritisak na određene tačke na telu, pri vakuum terapiji se koža i mišići izvlače nagore (usisavaju u čašice).

Kompletan intervju sa dr Sjuhua, kao i druge teme najnovije emisije Infoklinika pogledajte u videu ispod:

Pročitajte i… Infoklinika: kako zaustaviti škripanje zubima u snu