Istine i zablude o holesterolu

by | 31 oktobra, 2012

Ljudski organizam koristi holesterol za obavljanje raznih funkcija, uključujući i sintezu hormona. Telo, međutim, proizvede samo onoliko koliko mu treba, a nevolje počinju kad mi „pripomognemo” holesterolom iz hrane.

Višak holesterola lepi se duž arterijskih zidova i začas zapuši arteriju i oteža protok krvi, uzrokujući anginozni bol, infarkt ili moždani udar. No, ne mora da znači da je holesterol ima samo štetna dejstva.

Ovo su pet najčešćih mitova holesterolu:

1. Povišen holesterol je uvek posledica nepravilne ishrane
Netačno. Najveći faktor rizika su geni. Naime, genetika igra veliku ulogu u sposobnosti jetre da, uklanjajući višak holesterola iz organizma, održava nivo masnoće u granicama normale. Osobe koje imaju problema s jetrom, trebalo bi da smanje unos holesterola za 10 do 15 odsto.

2. Dozvoljena dnevna količina masnoća nije ista za sve
Ljudi koji su izloženi većem riziku od nastanka srčanih bolesti, kao što su pušači i dijabetičari, moraju da smanje nivo LDL holesterola i povećaju nivo HDL holesterola, koji štiti od kardiovaskularnih bolesti. Dakle, dnevna količina holesterola koja sme da se unese zavisi isključivo od zdravstvenog stanja osobe.

3. Deca ne mogu imati povišen holesterol
Ovo je još jedna zabluda. Naime, naučnici su otkrili da se sužavanje arterija, koje doprinosi nastanku bolesti srca, može pojaviti već kod osmogodišnjaka. Posebno velik rizik postoji kod dece koja imaju genetske predispozicije za visok holesterol i bolesti srca.

4. Jaja nisu zdrava jer sadrže puno masnoća
Istina je da jaja sadrže visok procenat holesterola (u proseku 200 mg, a preporučena dnevna doza je 300 mg). Međutim, samo mala količina ovih masnoća prelazi u krv. Pored toga, jaja obiluju proteinima i nezasićenim mastima, pa ukoliko se konzumiraju u umerenim količinama sigurno neće škoditi.

5. Ekstremno nizak nivo holesterola šteti zdravlju
Istina. Nekoliko istraživanja ukazalo je na činjenicu da veoma nizak nivo LDL holesterola može biti povezan s većim rizikom od nastanka malignih bolesti. Nizak holesterol smanjuje nivo serotonina u mozgu, a poznato je da ovaj hormon utiče na dobro raspoloženje.

HYWARDS / iStock via Getty

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.