Hladne noge i loša cirkulacija

by | 3 decembra, 2016

Hladna stopala zimska su pojava, kad je temperatura vazduha niska. Slaba cirkulacija u nogama najčešće je uzrok tome, ali i još neki poremećaji u organizmu mogu da se ispolje kroz ledene noge. Evo šta možete da preduzmete i kako da se ugrejete.

Woman having salt scrub on feet

getty

Simptomi bolesti kao što su hladna stopala nisu ništa novo. Manje se zna da ledene noge ukazuju na niz poteškoća kao što su: suženi krvni sudovi, dijabetes, nedostatak gvožđa u organizmu, strah i stres… Ukoliko ste sigurni da ne bolujete od pomenutih bolesti krajnje je vreme da rešite svoj veliki problem i da slaba cirkulacija u nogama bude vaša prošlost.Kako poboljšati cirkulaciju?

Ono što možete da uradite za svoje zdravlje iziskuje malo napora a efekti se brzo osećaju. Vežbe za cirkulaciju u nogama veoma su jednostavne i svako može da ih radi.

Prva vežba:

Sedite na tvrđu stolicu, ispravite kičmu a rukama se uhvatite za sedalni deo. Podižite noge koliko god možete i pokušajte da ostanete u tom položaju bar 30 sekundi. Polako spustite noge na pod. Vežbu ponovite bar deset puta. Dok su vam noge u vazduhu, stopala rotirajte u oba smera. Kad spustite noge na pod, oslonite se na pete i pokušajte brzo da mrdate prstima. Izbrojte do deset i nastavite da vežbate. Fizička aktivnost kao što je trčanje ili brzo hodanje, pa čak i po hladnom vremenu, svakako će podstaći cirkulaciju u nogama.

Druga vežba:

Lezite na leđa a noge naslonite na zid. Izdržite u tom položaju bar 5 – 7 minuta. Ukoliko osetite da vam trnu noge ne treba da se plašite – to je dobar znak, krv je procirkulisala. Spustite noge u horizontalan položaj, odležite nekoliko minuta pa ponovite postupak bar još dva puta.

Kako ugrejati stopala?

Već smo objasnili da uzrok za hladne noge može biti višestruk, a ono što vi možete da uradite je to da za hladne noge nađete rešenje.

Getty

Getty

Prvi predlog:

U lavor ili neku drugu veću posudu sipajte što topliju vodu u koju ste pre toga ubacili so. Za ovakva potapanja idelana je morska so (jedna do dve kašike) ali može da posluži i kuhinjska so. Stavite hladne noge u lavor, trljajete jednu o drugu sve dok voda ne postane prohladna. Potom ih brzo posušite i obujte pamučne ili vunene čarape. Za tili čas ćete osetiti da su vam stopala topla.

Drugi predlog:

Hladna stopala naizmenično tuširajte hladnom i toplom vodom, baš sedam minuta. Zatim ih namažite mlekom za telo, nekim uljem ili losionom za stopala i obujte vunene ili pamučne čarape.

Treći predlog:

Ako nemate termofor za noge, u plastičnu bocu od dve litre sipajte što topliju vodu i na nju stavite stopala. Dok sedite stopalima okrećite bocu sve dok se voda ne ohladi ili dok ne osetite da vam je proradila cirkulacija.

Tagovi:

2 reagovanja na “Hladne noge i loša cirkulacija”

  1. Dragana kaže:

    Mislim da su vunene carape najbolje resenje. 🙂

  2. Milja kaže:

    Odlicni saveti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.