Joga za lice: Japanski ritual za podizanje opuštene kože

by | 31 maja, 2023
joga za lice

U poslednjih par godina, joga za lice postala je vodeća tehnika za oblikovanje vrata i lica. Otkrivamo kako da vizuelno podignete kožu uz pomoć ovog malog rituala.

Poznate ličnosti poput Meghan Markle i Gwyneth Paltrow su već hvalile moć joge za lice jer prirodno podiže i tonira mišiće. Danas brojni instruktori nude kurseve za personalizovane rutine oblikovanja lica.

Ali šta je u stvari joga za lice i šta realno možete očekivati?

Joga za lice: Japanski ritual za podizanje opuštene kože

Poreklo joge za lice je, naravno, Japan, što uz pomoć gua sha kamena, što uz korišćenje samo svojih ruku. Ovo su dve različite tehnike ali rezultat je manje-više isti: zategnuta i podignuta koža. Ipak, danas ćemo se više pozabaviti ovom drugom, uz koju vam nisu neophodni drugi alati.

U čemu je tajna?

Mišići gube masu i zapreminu sa godinama, tako da će mišići lica ciljanim vežbama mogu oblikovati, učvrstiti i ojačati. Ne postoji starosna granica za primenu ove tehnike – svako može da je primeni. Starije dame i dalje mogu imati koristi od joge za lice zbog efekta podizanja, dok mlade žene stiču naviku koja može odložiti opuštanje kože i pojavu bora.

Koje su prednosti joge za lice?

Joga za lice je u stvari nežan oblik treninga snage za vaše lice i vrat. Što više ponavljate određene vežbe, više ćete primetiti da mišići i koža počinju da se zatežu. Specijalisti napominju tri načina na koji vam može pomoći:

  • stimulisanjem mišića poboljšava se njihov tonus i zategnutost
  • povećanjem cirkulacije i protoka krvi pomažete koži da izgleda zdravije
  • smanjićete naprezanje i napetostu mišićima lica koji se stalno stežu tokom stresa

Fokus bi trebalo da bude na podizanju kože, a preporučuje se da primenjujete ovu tehniku oko 20 minuta dnevno tokom šest nedelja da biste videli prednosti.

U studiji koju su dermatolozi sa Northwestern univerziteta objavili 2018. godine, otkriveno je da žene koje su praktikovale vežbe joge za lice 20 nedelja izgledaju i do tri godine mlađe.

Specijalisti za jogu za lice takođe navode njen potencijal da ublaži naptetost, što može biti dobro protiv glavobolje.

Kako se izvodi joga za lice?

Da biste započeli sa ovom tehnikom, specijalisti preporučuju @faceyogamethod Instagram profil za kratke video snimke sa uputstvima i uključivanje vežbi kao proširenje vaše rutine nege lica ujutru ili uveče.

“Umesto da koristite prste, tapkajte jastučićima prstiju i rukama blagim pokretima”, kaže Fumiko. “Počnite od ramena, idite do vilice, strane vrata i nastavite da tapkate niz zadnji deo vrata. Idite do linije kose i tapkajte do obrva, a zatim ćete vrlo, vrlo lagano tapnuti područje ispod očiju.” Ona napominje da ovo, zajedno sa nežnom masažom lica, pomaže u limfnoj drenaži.

Vodič za početnike za poze joge lica
Ovde Hagen i Luis dele savete za poboljšanje držanja, istezanje mišića i oslobađanje napetosti kako bi početnike vodili kroz nekoliko osnovnih poza.

Joga za lice: Tehnika “krunisanje”

Kako bi se podstaklo držanje glave i ramena u neutralnom položaju, koristi se tehnika krunisanje koja će vizuelno izdužiti vrat, spustiti ramena i podići bradu. Pogledajte u nastavku kako se izvodi vežba.

Lavlje lice

Jedna od najpoznatijih vežbi joge za lice predstavalja istezanje lica koje takođe pomaže u toniranju područja oko očiju. Za početak, udahnite i stisnite sve mišiće od glave do pete, uključujući lice, šake i zadnjicu, zatim izdahnite i ispružite jezik i raširite oči, i ponovite tri puta.

Sova tehnika

Ova vežba za obrve i ublažavanje napetosti počinje stvaranjem C oblika rukama i stavljanjem ih preko očiju kao da držite dvogled. Zatim, nežno postavite kažiprste iznad očiju tako da budu paralelni sa vašim obrvama, a palčeve postavite ispod očiju tik iznad obraza. Zatim, kažiprstima povucite obrve dok pokušavate da podignete čelo, raširite oči i zadržite dve sekunde, opustite se i ponovite pet puta.

Miljana Momirović Doucefleur/GettyImagesPlus