Kako da odaberete pelene za odrasle? (Vodič za kupovinu)

by | 18 septembra, 2022
pelene za odrasle

Može biti mnogo razloga zašto neko počne da koristi pelene za odrasle, a nijednog od njih ne treba da se stidimo.

Šta su pelene za odrasle?

Jednostavno rečeno, u pitanju je rešenje za inkontinenciju (nevoljno ispuštanje urina) koje radi po istom principu kao i pelena za bebu. Cilj je da se zadrži i osigura urin te da se omogući komfor osobi koji ih nosi.

Za koga su namenjene pelene za odrasle?

Milioni žena i muškaraca širom sveta pate od inkontinencije. Zbog toga postoji ceo program za inkontinenciju namenjen različitim problemima i individualnim potrebama – pelene, pelene-gaćice, gaćice…

Najčešće, pretpostavlja se da pelene za odrasle koriste starije osobe koje su slabo pokretne ili pate od nekih oboljenja. Međutim, i trudnice u poodmakloj trudnoći, žene koje su se nedavno porodile ili one koje su više puta rađale, takođe mogu da pate od inkontinencije. Razlog se krije u povećanom pritisku na bešiku, mišiće karličnog dna, kao i na uretru.


Inkontinencija i menopauza

Nošenje pelene sprečava često menjanje donjeg veša, štiti nas od eventualnih „nezgoda“ u javnosti, ali i štiti od infekcija i omogućava komfor tokom celog dana.

Telo žena tokom menopauze proizvodi manje estrogena, koji utiče na slabljenje mišića karličnog dna i elastičnosti vaginalnog tkiva. Samim tim, povećan je i rizik od inkontinencije. Zato se ženama preporučuje čitav niz vežbi koje imaju za cilj da ojačaju mišiće koji tokom godina slabe, što posledično utiče i na odgađanje (u najboljem slučaju i zaustavljanje) pojave inkontinencije.

Ukoliko vežbanje mišića i promena načina života ne dovedu do željenih rezultata, pelene za odrasle bi mogle da pomognu u svakodnevnom nošenju sa ovim problemom.

Kada početi sa korišćenjem pelena za odrasle?

Naravno, ukoliko primetite da patite od urinarne inkontinencije, savetujemo da posetite svog lekara kako biste ustanovili zašto je do ovog problema uopšte došlo. Postoji niz oboljenja koja mogu da izazovu ovaj urinarni problem. U nekim slučajevima, možda se ispostavi da je u pitanju infekcija koju ćete rešiti antibiotskom terapijom. U drugim, bar ćete sa sigurnošću znati na čemu ste, i posvetiti se pronalasku idealne podrške za vaš problem.

Saveti pri kupovini pelena za odrasle

Da biste bili sigurni šta tražite, morate da neko vreme pratite svoj organizam: obratite pažnju koliko često vam se dešava nekontrolisano mokrenje (da li samo prilikom kijanja, smejanja i sl.) i koliko urina u tim situacijama ispustite. U zavisnosti od tih opažanja, ukoliko uvidite da vaš problem spada u blaže oblike, onda razmišljajte o proizvodima za blagu do umerenu inkontinenciju. U tom slučaju, možete da izaberete uloške (koji liče na klasične ciklusne uloške, ali su dizajnirani za bolje zadržavanje ove vrste tečnosti). Drugi izbor koji je pred osobama koje imaju problem sa zadržavanjem urina jesu pelene-gaćice, specijalno razvijene za veću sigurnost i komfor osoba sa inkontinecijom. I, kao treća opcija za olakšavanje svakodnevnog funkcionisanja, tu su pelene za odrasle, za problem koji prelazi granice umerene inkontinencije.

Druga veoma bitna stvar jeste da odaberete veličinu koja vam odgovara. Da biste zaista mogli da nastavite svoj život onako kako ste navikli i kako želite, da se ne lišavate odlazaka u pozorište, šetnje, putovanja, zaista je važno da vam pelene (ulošci, gaćice) pristaju i omogućavaju sigurnost i udobnost. Premale pelene mogu uzrokovati itiraciju na koži, ali i nezgode jer ne prianjaju vašem telu na pravi način. Sa druge strane, prevelike pelene neće zadržavati tečnost.

Nema razloga za stid- I poznati nose pelene za odrasle

Inkontinencija je, na žalost, i dalje tabu tema, i ljudi nisu uvek otvoreni kada je reč o ovom problemu…. Istina je da nema razloga za stid. Na sreću, neke poznate ličnosti otvoreno pričaju o ovom problemu i time razbijaju brojne stereotipe.

Shay Mitchell

 

Ova kanadska glumica i manekenka proslavila se ulogom u seriji “Slatke male lažljivice”. Nakon što je rodila ćerku, Shay je priznala ima problem sa inkontinencijom i koristi pelene za odrasle jer je umorna od toga da svaki čas odlazi u toalet.

Kris Jenner

Poznata zvezda se dugo bori sa ikontinencijom, o čemu je javno pričala i u rijaliti programu “Keeping Up With The Kardashians”. Ona je jedna od najuspešnijih biznismenki i ponosna majka šestoro dece. Pokazala je da inkontinencija nije razlog za stid.

Debbie Reynolds

Poznata zvezda devedesetih često priča o svom problemu s nekontrolisanim mokrenjem. Ona je priznala da nosi pelene za odrasle, naročito tokom putovanja. Izjavila je da želi da pomogne ljudima koji se bore s istim problemom da shvate da u tome nema ničega lošeg.

Whoopie Goldberg

Ova čuvena glumica ima problem s nekontrolisanim mokrenjem, o čemu je mnogo puta dosad pričala u emisijama. Čak učestvuje u kampanjama koje se bore protiv negativne slike osoba s ovim problemom. I da, i ona nosi pelene za odrasle!

Samuel L. Jackson

Holivudska zvezda pati od problema s kontrolisanjem bešike. Rekao je da ga je u početku bilo sramota, ali da je prihvatio ovo stanje. Isto tako, koristi proizvode poput pelena za odrasle, naročito tokom boravka na filmskim setovima.

Gde nabaviti pelene za odrasle

Naša preporuka ovog puta pripada Seni programu za inkontinenciju. U ponudi na našem tržištu su kako pelene za odrasle (koje dolaze u različitim veličinama i vrstama), tako i pelene-gaćice i ulošci. Kada je o ulošcima reč, Seni brend u ponudi ima specijalno osmišljenu liniju za žene Seni Lady i posebnu za muškarce Seni Man. Obe linije imaju celulozni omotač koji propušta vazduh, bez lateksa su, i izrađene su po EDS sistemu za brzo upijanje tečnosti.

Seni Active Classic gaćice za inkontinenciju, u svim veličinama od small do extra large, kao i Seni Standard Air pelene, koje su kao i ulošci bez parfema, pogodne i za osetljivu kožu, sa indikatorom vlažnosti (menja boju i na taj način daje znak da je vreme za promenu).

Posetite najbližu apoteku i raspitajte se kod svog farmaceuta šta može da vam preporuči iz Seni programa. Videćete, Seni pruža 100% podršku svakom vašem danu i pomaže kad bešika zakaže

Lepota i zdravljeAmy Sussman / Staff via Getty Entertaintment; Kevin Winter / Staff via Getty Entertaintment; Carlo Allegri / Staff via Getty Entertaintment; Jamie McCarthy / Staff via Getty Entertaintment; Arturo Holmes / Staff via Getty Entertaintment; Promo; FotoDuets/iStock/Getty Images Plus via Getty Images


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.