Kako izdržati dijetu: 6 trikova za kontrolu porcija

by | 30 novembra, 2019

U potrazi za savetima za zdravu ishranu ili mršavljenje, stalno se nailazi na frazu ,,kontrola porcija’’. Jednostavno rečeno, kontrola porcija znači pridržavanje određene količine hrane po obroku: prava količina zavisi od vaših potreba za kalorijama i hranljivim materijama i naravno od onoga što vas čini sitim. Bez obzira da li pokušavate da smršate ili samo da usvojite zdrave navike u ishrani, važno je da znate kako izgleda zdrava porcija.

,,Porcija se razlikuje od veličine posluženja’’, kaže dijetetičar Karolin Kaufman (Caroline Kaufman). ,,Veličina posluženja je izmerena količina hrane ili pića (ono što vidite na etiketi) a vaša porcija je količina koju u stvari konzumirate’’, objašnjava ona. Često je odgovarajuća veličina porcije jednaka jednom posluženju, ali to nije uvek tačno.

Kontrola porcija je važan element plana mršavljenja.

Ako pokušavate da smršate, najbolji način praćenja unosa kalorija jeste da znate kakav je sadržaj hranljivih materija u jednom posluženju i onda kontrolišete porcije. Važno je napomenuti i da brojanje kalorija i mršavljenje uopšte nije za svakoga. Ima i mnogo drugih faktora, kao što su navike pri spavanju, stres i genetika, koji mogu da utiču na mršavljenje i to mnogo više nego sam unos kalorija. Ako imate istoriju poremećaja u ishrani, treba uvek da se prvo konsultujete sa lekarom pre nego što promenite prehrambene navike.

Čak i ako mršavljenje nije vaš cilj, poštovanje razumnih veličina porcija pomaže da obroci budu balansirani i hranljivi.
Cilj je da se jedu obroci razumne veličine koji vas čine sitim i sadrže raznovrsne hranljive materije.

Ima mnogo uputstava za poređenje hrane sa predmetima iz svakodnevnog života – na primer, jedna porcija proteina treba da bude otprlike veličine špila karata. Takođe možete da koristite šoljice za merenje da biste odredili porcije u odnosu na veličinu posluženja i prilagodili ih sopstvenim potrebama.

Ali ne nosimo svi sa sobom špil karata ili šoljice za merenje. Kaufman i Baumrind u nastavku predlažu neke jednostavnije načine za prirodan unos zdravih veličina porcije, kako biste mogli da razvijete bolje navike u ishrani a da ne potrošite mnogo energije razmišljajući o tome.

1. Neka vaš tanjir bude podeljen na sledeći način: 50/25/25.
Najbolji način da odoka odredite zdrave porcije? Napunite tanjir ili činiju sa 50 odsto povrća ili salate, 25 odsto nemasnih proteina i 25 odsto povrća sa skrobom ili ugljenim hidratima. Ovo vam pomaže da otprilike automatski kontrolišete porcije. Ovaj pristup vam takođe pomaže da u ishranu uključite puno povrća, koje ima malo kalorija i masti.

2. Jedite iz manjih tanjira.
Stvar je u suštini u tome da na taj način zavarate um da jedete više nego što zaista jedete. Bez obzira da li jedemo u restoranu ili kuvamo kod kuće, svi želimo da nam tanjiri budu puni, primećuje Baumrind. ,,Prvo jedemo očima i nosem.’’ Tanjir za salatu napunjen do vrha izgleda i deluje bogatije nego ta ista količina na velikom standardnom tanjiru – što vas priprema da očekujete da budete siti nakon obroka, bez obzira na stvarnu količinu hrane.

3. Odvojite sa strane višak hrane pre obroka.
Ako pripremate večeru i nameravate da nešto ostavite za ručak ili sledeće veče, izdvojite taj višak pre nego što počnete da jedete, kaže Baumrind. Na taj način možete da odredite pravu veličinu porcija pre obroka. Mnogo je teže zaustaviti se kad je u tanjiru ostalo još ukusne, domaće hrane.

4. Jedite pola porcije u restoranu.
Bilo da ste sami ili u društvu. ,,Na većini mesta, jedna porcija je dovoljna za dve osobe’’, ističe Baumrind. ,,Zamolite konobara da vam spakuje pola pre nego što vas posluže’’, predlaže ona. ,,Ili podelite glavno jelo sa osobom sa kojom ste.’’

5. Prestanite da jedete direktno iz ambalaže.
,,Odredite određenu količinu hrane kao jednu porciju (koristite veličinu posluženja na pakovanju kao uputstvo) i uzmite repete u istoj količini ako želite još’’, kaže Kaufman. Kada užinate u pokretu, spakujte hranu u plastične kesice sa zatvaračem, kaže Baumrind.

6. Razdvojite vreme za obrok i vreme za TV.
Unos hrane kada vam nešto odvlači pažnju skoro uvek dovodi do prejedanja – ako ne obratite pažnju na ono što jedete, teško je odrediti kada ste siti. Da biste vodili više računa, izbegavajte unos hrane ispred ekrana, kaže Kaufman. To se odnosi i na TV i na laptop. Baumrind ide i korak dalje: ,,Isključite telefon, ostavite ga sa strane i sedite mirno, uživajući u društvu (drugih) i hrani.’’

Foto: GettyImages

4 zlatna pravila za dugoročan gubitak kilograma

 

Tagovi:

top

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.