Kako nam HOMEOPATIJA može pomoći otkriva dr Dunja Crnogorac

by | 24 februara, 2022
kako nam homeopatija može pomoći

O tome kako nam može pomoći homeopatija, holistički pristup lečenju, razgovarali smo sa dr Dunjom Crnogorac, diplomiranom homeopatkinjom i doktorkom stomatologije.

Priredila: Jasmina Ubiparip

Homeopatija je prirodna, neškodljiva, alternativna medicina, koja postoji još od 18. veka, kada je čuveni nemački lekar dr Samuel Haneman (1755–1843), proučavajući drevne tekstove o prirodnim lekovima, došao do važnog saznanja. Primetio je da neke supstance, koje bi u velikim količinama izazivale simptome poput mučnine, povraćanja, nesanice, u malim, terapijskim dozama mogu te iste simptome da izleče. Na taj način postavljen je jedan od najvažnijih postulata homeopatije – da se „slično sličnim leči”.



Kako homeopatija deluje na organizam?

Cilj homeopatije je da u čoveku probudi „unutrašnjeg lekara”, kojeg svi imamo. Postoje tri nivoa na kojima homeopatski lek deluje – emotivni, duhovni i fizički nivo. Pre nego što se neki problem manifestuje na fizičkom planu, obično se može detektovati na duhovnom i emotivnom, jer čovek nije samo telo već sklop misaono-emotivno-fizičkih procesa.
Konstitucioni lek u homeopatiji ima zadatak da isceli i očisti obrasce disharmonije u telu. Često se dešava da pacijenti kažu da su im, na primer, nestali bolovi u kičmi, da bolje spavaju i jedu, ali isto tako da su se povukli znaci depresije, malodušnosti ili da su im se znatno smanjili strahovi, anksioznost, glavobolja, alergije… Lekari homeopate značaj daju celokupnom boljitku čoveka, a ne samo nestanku lokalnih i čisto fizičkih simptoma.

Da li homeopatija može da pomogne i u akutnim situacijama – na primer, pri povišenoj temperaturi ili fizičkim povredama?

Kad su u pitanju akutne situacije i akutni lekovi u homeopatiji – tu je preskripcija malo drugačija. Za razliku od konstitucionog lečenja i razgovora, u akutnim situacijama reagovanje mora biti brzo, nekad gotovo trenutno. Na primer, kad detetu naglo raste temperatura, tu nema mnogo vremena, uzmu se najvažniji podaci od roditelja i odmah se samim pregledom utvrdi da li je dete malaksalo, crveno, dehidrirano, da li se znoji ili ne, kakav je izraz lica, kretnje… Takođe, ukoliko je došlo do povrede, automatski se daju lekovi prve pomoći, u zavisnosti od tipa povrede. Arnica je uvek tu u slučaju nagnječenja, padove, modrice; Symphitum, kod nas poznat kao gavez – prepisuje se pri prelomima i iščašenjima; lekovi kao što su Rhus tox i Ruta veoma lepo pomažu u slučaju istegnuća, naprezanja ligamenata i mišića…

Zašto je važno da, kada se odlučimo za homeopatski tretman, potražimo pomoć stručnjaka homeopate, a ne da uzimamo homeopatske lekove na svoju ruku?

U homeopatiji se neguje individualan pristup. Svaki čovek je poseban, drugačiji. Ono što bismo prepisali protiv glavobolje sredovečnoj ženi koja veoma duge vremenske periode radi za računarom, pri čemu nedovoljno spava i ušla je u menopauzu, nije isto što ćemo preporučiti mladoj devojci koja ima glavobolju zbog straha od ispita, ili usled izlaganja hladnom, vetrovitom vremenu. To su velike razlike i zato je svakako najbolje potražiti profesionalnu pomoć i savet.

Pročitajte i… Ublažite glavobolju ishranom i homeopatijom

Koliko su efikasni unapred pripremljeni preparati koji se, bez posete homeopati, mogu kupiti u apotekama?

Kada je reč o već gotovim homeopatskim preparatima i pripravcima, oni mogu biti od pomoći u nekim akutnim situacijama. Kombinovani su tako (obično je više homeopatskih lekova u jednom preparatu) da, recimo pri simptomima gripa ili upale grla, deluju tako što smanjuju upalu, smiruju sluzokožu, pomažu iskašljavanje, ali nisu pravljeni za svakog pacijenta ponaosob, pa se može desiti da ponekad ne pomognu u onoj meri u kojoj očekujemo.

Šta nas očekuje na pregledu kod lekara homeopate?

Klasičan homeopatski pregled nije invazivna metoda. Ništa vas neće boleti niti će vam biti neprijatno. Najvažnije je da svoje tegobe, probleme i simptome što konkretnije opišete lekaru – iskren razgovor je ključan za odabir konstitucionog leka. Od toga će najviše zavisiti vaše lečenje i ceo tok dalje terapije. Naravno, da bi pacijentima prijao taj razgovor, potrebno je uspostaviti uzajaman odnos poverenja, zato savetujem pacijentima da prvo obave jedan mali info-razgovor i provere da li im taj lekar odgovara. Žene obično pažljivo biraju frizera, zar ne? Poveriti sebe, svoje zdravlje, ne možete bilo kome. Ne postoji taj autoritet koji je veći od vašeg unutrašnjeg glasa.

Šta se obično savetuje pacijentima, osim lekova? Koje promene treba da uvedu u svoj život kako bi im se organizam vratio u stanje ravnoteže?

Svaki dobar homeopata – uz prepisivanje adekvatne homeopatske terapije – treba da radi i na edukaciji pacijenata. Pacijent s dijabetesom ne može očekivati da će samo uz homeopatske lekove, a bez promene režima ishrane, postići čudo. Za mnoga stanja potrebna je i promena nekadašnjih navika, načina razmišljanja. Zato često preporučujem i literaturu, a pritom ne mislim samo na knjige samopomoći i samorazvoja, već i na one u kojima pacijent može saznati kako je neko njegovo duhovno stanje – višegodišnja nervoza, briga i strahovi – dovelo, recimo, do čira na želucu ili autoimunog tireoiditisa. Ili kako je, na primer, potisnuti bes na supruga doveo do hronične vaginalne infekcije. Mnoge stvari zahtevaju osvešćivanje, jer često ponavljamo neke modele ponašanja ne pitajući sebe „da li može bolje”.

Dr Dunja Crnogorac je diplomirana homeopatkinja i doktorka stomatologije. Kontakt: [email protected]; 064 250 29 44; Whats up +385 97 709 35 32

 

lepotaizdravlje.rs Roman Chekhovskoy / iStock/Getty Images Plus via Getty Images; Privatna arhiva

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.