Kako nam se osmeh menja dok starimo?

by | 13 juna, 2022
kako nam se osmeh menja

Znate li da se i kako nam se osmeh menja dok starimo? Evo odgovora eskperata.

Fokus na antidejdžing svakako je rutina nege kože, a to, između ostalog, podrazumeva korišćenje kreme sa zaštitnim fakotrom, preparate na bazi retinola i vitamina C. Ipak, u celoj toj komplikaciji zvanoj antiejdžing, zaboravljamo na ono što ipak otkrivamo naše godine, a to je naš osmeh.

Od ispijanja previše kafe, do loše oralne higijene, naši zubi su ogledalo naših dnevnih navika. A evo kako otkrivaju naše godine.

Kako nam se osmeh menja?

Poravnanje zuba

Oblik i samo poravnanje zuba mnogo otkrivamo o godinama. Zubi su kosti koje nisu zaštićene ligamentima i stalno se kreću i koriste. Kada smo mlađi, to nije problem, jer nam vilica raste. Ali kako starimo, gubimo volmen i kolagen u predelu obraza i usana. Samim tim, zubi mogu da ispadnu napred, da se skraćuju ili da se jednostavno troše. Isto tako, usled manjka kolagena, koža obraza se spušta, pa su donji zubi vidljiviji. A sve ove promene utiču i na oblik samog lica.

Kako nam se osmeh menja- boja

Emajl, deo zuba koji im daje belinu, se takođe meja tokom godina. On se troši, postaje slabiji, a samim tim, dentin, prirodna žuta boja zuba, dolazi do izražaja. Naravno, na belinu zuba utiču i drugi faktori, kao što je genetika, način ishrane ali i oralna higijena. Pa ipak, oni vremenom svakako žute.

Povlačenje desni

U pitanju je najučestaliji znak oralnog starenja. Naime, s godinama, gubimo i gustinu kostiju ispod naših desni. Stoga, one se stanjuju i smanjuju, usled koriošćenja (žvakanja). I vremenom, se podižu te se vidi i sam koren zuba, u pojedinim slučajevima. Najbolji način da ovo sprečimo jeste redovan odlazak kod stomatologa i pravilna oralna higijena.

Gubitak kolagena

Kolagen je odgovoran za čvrsto i zategnuto lice, te mladolik izgled. Ipak, s godinama gubimo elastičnost na određenim delovima kože lica. Preporučuje se da koristimo kreme s kolagenom, kao i da konzumiramo hranu bogatu kolagenom (povrće i omega 3 masne kiseline). Isto tako, koristite preparate sa antioksidantima kao i SPF kremu.

 

lepotaizdravlje.rsJacob Wackerhausen/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.