Kako obnoviti crevnu floru posle terapije antibioticima?

by | 23 februara, 2019

Antibiotici uništavaju bakterije, ali se često na njihovom udaru nađu i one “dobre” bakterije, čime se poremeti ravnoteža u crevnoj flori. U našim crevima u proseku živi oko 400 vrsta bakterija. Kada se poremeti ravnoteža u crevnoj flori, razmnože se štetni organizmi poput gljivica, parazita, Ešerihije koli i sličnih štetnih bakterija. Zbog toga je veoma važno da se održi optimalan broj korisnih bakterija u crevima.

Evo kako da obnovite ravnotežu crevne flore nakon terapije antibioticima:

Zdrava ishrana

Najpre je potrebno da zdravom ishranom održite broj korisnih bakterija. To ćete postići tako što će vam ishrana biti bogata vlaknima koji podržavaju razvoj zdravih bakterija. Preporučuje se da jedete dosta sirovog povrća i voća.

Upotreba probiotika

Tokom lečenja antibiotici uništavaju svaku bakteriju koja je osetljiva na određeni antibiotik, a u tom procesu često uništavaju crevnu floru. Probiotici su živi mikroorganizmi koji uneseni u dovoljnoj količini blagotvorno djeluju na ljudski organizam poboljšavajući svojstva prirodne mikroflore probavnog sastava. Najčešće se kao probiotici koriste bakterije mlečne kiseline iz rodova Lactobacillus i Bifidobacterium, a radi se o bakterijama koje se nalaze u ljudskoj crevnoj mikroflori. Naša probiotik preporuka je Probiotic forte!

Kako deluje Probiotic®Forte?

Zahvaljujući svom sastavu, Probiotic®Forte pruža dvostruku podršku crevnoj flori. Prva linija odbrane je probiotska gljivica S. Boulardii koja deluje u lumenu creva i ima fantastičnu osobinu da za svoju površinu vezuje patogene bakterije i njihove toksine i na taj način pospešuje njihovo izbacivanje iz organizma. Ova probiotska gljivica deluje na najčešće uzročnike dijareja izazvanih antibioticima kao što su Escherichia coli i Clostridium difficile, a sama je potpuno rezistentna na antibiotike, što je od ključnog značaja za efikasnost preparata.

Drugu liniju odbrane u Probiotic®-u Forte predstavljaju probiotske bakterije – laktobacili i bifidobakterije. Oni su normalni stanovnici naše crevne flore koji vezivanjem za crevni epitel obnavljaju barijeru narušenu antibioticima. Na taj način sprečavaju prodor patogenih bakterija u organizam i ponovo uspostavljaju sve regulatorne mehanizme da zaustave dijareju i prateće tegobe nastale upotrebom antibiotika.

Tagovi:

top

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.