Kako pobediti strah: 8 efikasnih načina da budete hrabriji

by | 19 avgusta, 2021
Kako pobediti strah

Kako pobediti strah? Počnite od toga da naučite kako da budete hrabriji.

Želite li da upoznate najbolju verziju sebe? Onda je potrebno da napravite prvi hrabri korak izvan zone komfora kako biste dostigli svoj puni potencijal.

Međutim, problem za mnoge od nas jeste što nam na tom putu prepreku stvara – strah. Ne želimo da promenimo posao, jer se bojimo da se nećemo snaći na drugom radnom mestu. Ostajemo u toksičnim odnosima i vezama, trpimo toksične prijatelje… Ne pravimo pozitivne promene u životu jer se bojimo nepoznatog.

Zvuči li vam poznato? Strah je prirodna ljudska emocija. Ali pitanje „šta ako“ može nas sputavati u profesionalnom i ličnom segmentu života. Evo kako to da prevaziđete.

Kako pobediti strah?

Nikada nije kasno da postanemo odvažniji, a evo i kako.

1 Prihvatite svoj strah

Nemojte gurati probleme „ispod tepiha“ jer će dobiti još veću moć. Postanite svesni strahova i prihvatite ih. Svi se nečega bojimo. Hrabrost se ogleda u kretanju napred uprkos strahu, a ne u eliminisanju istog.

2 Suočite se s njim

Suočavanje sa strahom ogleda se u razumevanju razloga zbog kojih se bojite. Čim ih postanete svesni, shvatićete da vas zapravo ego štiti od promena. Ali ta iskustva vas mogu učiniti samo jačima, a ne slabijima.

3 Pozitivna samoafirmacija

Pričajte sami sa sobom kada se suočite s strahom. Ali nemojte razmišljati o najgorem scenariju. Umesto da pomišljate na negativno, razmišljajte o tome kako ćete napredovati zahvaljući tome što ćete uraditi nešto uprkos strahu. Na primer, ukoliko se bojite da ćete reći nešto pogrešno na sastanku, razmislite o tome da svi greše. I da ne znaju svi baš sve. A sve su to šanse da naučimo nešto novo.

4 Neka vam neprijatna situacija postane prijatna

Američki pisac Dejl Karnegi je rekao: „Radite ono čega se bojite. I nastavite to da radite. To je najbrži i najsigurniji način da otkrijete kako da pobedite strah“.

Najbolji način da postanete hrabriji jeste da se izlažete situacijama koje vas plaše. A kada se suočite s njima, strah neće imati toliku moć nad vama.

Pročitajte i… Kako lakše podneti vesti koje izazivaju stres i strah?

5 Neka vam postane navika da budete hrabri

Kada prvi put pobedite strah, nemojte tu stati. Ojačajte svoju hrabrost i suočavajte se s strahovima na dnevnoj bazi.

6 Vežbajte majndfulnes

Postanite svesni svih delova svog života. Strah je produkt uma. Kada ga postanete svesni, bićete svesni i emocija koje on izaziva i naučićete kako da ih isključite.

7 Prihvatite i poraze

Često nešto ne uradimo jer se plašimo poraza i neuspeha. Ali onog trenutka kada i u nečemu ne uspemo, shvatamo da je i to bila životna lekcija i da nije smak sveta. Prihvatite svaku novu priliku i samim tim ćete prihvatiti i poraze. A iz svega toga izaći ćete otporniji i jači.

8 Ne ciljajte ka savršenom

Nemojte imati odmah očekivanja kako nešto treba da se završi. Uživajte u samoj vožnji. Svakom problemu priđite s dozom radoznalosti. I ako ne bude savršeno ne znači da nije dobro.

 

lepotaizdravlje.rs Vitalalp/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.