Kako pojačati lučenje srećnih hormona: Programirajte svoje telo na zdrav i jednostavan način

by | 31 marta, 2022
Kako pojačati lučenje srećnih hormona

Kako pojačati lučenje srećnih hormona, kako bismo se osećali bolje, i fizički i duhovno, tema je kojom se bavimo u nastavku. 

Kao što znamo, hormoni su hemikalije koje stvaraju različite žlezde u našem telu. Oni putuju krvotokom i ponašaju se kao prenosioci poruka. Isto tkao, igraju važne uloge u brojnim telesnim procesima.

Određeni hormoni utiču i na podsticanje pozitivnih osećanja, uključujući sreću i zadovoljstvo.„Srećni“ hormoni su:

Dopamin – neurotransmiter koji je povezan s senzacijama užitka, zajedno s učenjem, memorijom, motornim sposobnostima…
Serotonin – reguliše raspoloženje, san, apetit, varenje, sposobnost učenja i pamćenja…
Oksitocin – „ljubavni“ hormon, koji podstiče poverenje, empatiju i povezivanje u ljubavnim odnosima. Njegov nivo naročito se povećava prilikom fizičkog dodira poput maženja, ljubljenja ili seksualnog odnosa.
Endorfini su prirodni lekovi protiv bolova, koje telo luči kada je pod stresom. Njihov nivo se podiže tokom „nagradnih“ aktivnosti kao što je obedovanje, vežbanje ili seks.

Kako pojačati lučenje srećnih hormona?

Izađite napolje

Provodite što više vremena napolju, u prirodi i na dnevnoj svetlosti. Istraživanje je pokazalo da sunčeva svetlost utiče na pojačano lučenje serotonina i endorfina. Počnite malim koracima, izađite stanicu ranije iz autobusa i prošetajte do kuće. Ili pre posla provedite desetak minuta u parku.

Vežbajte

Vežbanje ima brojne benefite po fizičko i mentalno zdravlje. A isto tako, ima i pozitivan efekat na emotivno dobrostanje. Fizička aktivnost povoljno utiče na lučenje endorfina, serotonina i dopamina, te nas čini srećnijim.

Smeh

Ko još nije čuo za onu izreku „smeh je najbolji lek“? Smejanje, naročito sa dragim osobama, pomaže u smanjenju anksioznosti i stresa, a poboljšava nivo dopamina i endorfina.

Kuvanje s voljenom osobom

Uživanje u ukusnim obrocima samo po sebi pomaže telu da luči dopamin i endorfine, a deljenje obroka s voljenom osobom utiče i na viši nivo oksitocina. Određene namirnice povećavaju nivo hormona sreće, a to su začinjena hrana, jogurt, jaja, mahunarke, bademi…

Pročitajte i… Kako biti srećniji- 13 navika koje vam u tome mogu pomoći

Slušajte muziku

Muzika i te kako utiče na bustovanje hormona. Istraživanja su pokazala da na bolje raspoloženje naročito utiče slušanje instrumentalne muzike.

Meditacija

Studije su pokazale da meditacijom povećavamo nivo dopamina. Ukoliko niste dosad meditirali, savet je da počnete s kraćim vremenskim intervalima. Sedite na udobno mesto, isključite sve elektronske aparate i sve druge ometače pažnje. Zažmurite i duboko dišite. Opustite i telo i um.

Dobro se naspavajte

Nedovoljno sna negativno utiče na ceo organizam. Kvalitetan san balansira nivo svih hormona u telu. Pokušajte da svako veče spavajte od 7 do 9 sati. Svaki dan idite na spavanje u isto vreme, ne gledajte nasilan program pola sata pred odlazak na spavanje. Umesto toga pročitajte nekoliko stranica opuštajuće knjige ili slušajte muziku.

 

lepotaizdravlje.rsevgenyatamanenko/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.