Kako sprečiti popodnevni pad energije, prema naučnicima

by | 17 marta, 2022
Kako sprečiti popodnevni pad energije

Sigurno se skoro svaki dan, nako radnog vremena i odlaska kući pitate jedno: kako sprečiti popodnevni pad energije? A evo šta na tu temu kaže nauka. 

Do pada energije u toku dana dolazi zbog mnogo razloga, a da li smo se naspavali, stres, puno obaveza i šta smo taj dan doručkovali, samo su neki od faktora. U svakom slučaju, simptomi su svima isti: nezainteresovanost, pospanost, pad koncentracije i entuzijazma.

Naš cirkadijalni biološki sat reguliše nivo energije u toku dana. Prema istraživanjima, energija nam uglavnom pada između dva i pet sati popodne.  A da bismo to sprečili, bez ispijanja šeste šoljice kafe, isprobajte ove savete naučnika.

Kako sprečiti popodnevni pad energije

Doručak i ručak

Da bismo oterali umor i sprečili pad energije, veoma je važno šta unosimo za doručak i ručak. Hrana bogata ugljenim hidratima, bez proteina, dovodi do naglog skoka šećera u krvi  nam daje trenutnu energiju. Ali, jednako kako smo je brzo dobili tako je brzo i gubimo, te budemo pospani u poslepodnevnim časovima (i žudimo za slatkišima).

Kako bismo ovo sprečili, naučnici savetuju da za prvi obrok u toku dana unosimo namirnice koje postepeno dižu (i održavaju) energiju u našem telu. Tu spada povrće, protein (jogurt, jaja, meso, sir) kao i orašasto voće. Stoga, idealan prvi obrok bio bi na primer ovsena kaša s jogurtom i orašastim voće, a za ručak pojedite sezonsku salatu s mesom (ili tofuom ukoliko ste vegan). Ovo će zasigurno umanjiti pad energije kada dođete kući s posla.

Izbegavajte da za doručak jedete peciva i slatkiše.

Pročitajte i… Idealne namirnice za doručak, za energiju i vitku liniju

Prošetajte

Jedna studija iz 2017. godine pokazala je da kratka jutarnja fizička aktivnost (kao što je 15 minuta pešačenja) je efektivnija od kafe, kada je podizanje energije kod osoba koje imaju hroničan manjak sna u pitanju.

Ukoliko osećate da vam na radnom mestu “pada glava”, napravite kratku pauzu i prošetajte na primer oko firme.

Pročitajte i… Jutarnja rutina od 90 sekundi koja daje više energije od kafe

Slušajte muziku

Naučnici su otkrili da muzika i te kako povećava nivo koncetracije. Isto kako nas muzika pokreće na vežbanje, tako nas može razbuditi i pripremiti za na primer poslovni sastanak koji počinje u 15 časova.

Iako su ukusi različiti, naučnici preporučuju mirnije tonove muzike koji će umiriti i naš um. Instrumentali kao i klasična muzika se stoga najviše savetuje.

 

lepotaizdravlje.rsPoike/iStock/Getty Images Plus via Getty Images