Kapi za oči da vidite i u mraku!

by | 1 aprila, 2015

Zahvaljujući svom poznavanju riba, stanovnika najdubljih okeana, grupi američkih biohakera pošlo je za rukom da naprave specijalne kapi koje će ljudima omogućiti da vide i kad je napolju mrkli mrak.

Od svih neprijatnih stvari kojima se podvrgavaju naučnici da bi bili sigurni da je njihov izum upotrebljiv, među najgorim je ubrizgavanje nepoznate supstance u oko. Upravo takav eksperiment bio je potreban takozvanim biohakerima iz Kalifornije okupljenim u grupi “Science for the Masses”, koji su otkrili kako da ljudima omoguće noćni vid, prenosi Telegraf.rs.

Kapi za oči koje su napravili sadrže supstancu „hlorin e6“ (Ce6), koja pojačava prijem svetlosti, a može se naći kod nekih riba koje žive u dubokim morskim vodama. Biohakeri su Ce6 pomešali s insulin i fiziološkim rastvorom, dobivši rastvor koji omogućava pojačan noćni vid, i to na daljinu do 50 metara.

Da bi utvrdili da li njihov izum radi kapi su ubrizgali u oči istraživača, doborovoljac je bio Gabrijel Licina, jednog od članova grupe. Njegove oči su nakratko pocrnele, ali su se, nakon apsorpcije tečnosti, vratile u normalno stanje.

Kako bi rizik od oštećenja vida, usled izražene osetljivosti na jako svetlo, bio sveden na najmanju moguću meru Gabrijelove oči prekrivene su crnim kontaktnim sočivima. U roku od sat vremena, njegov vid bio je primetno poboljšan.

Gabrijel je zatim trebalo da identifikuje simbole u mraku. Bio je uspešan u 100 odsto slučajeva, za razliku od svojih kolega koje su u tek 33 odsto slučajeva uspešno prepoznali simbol.

Vid mu se ujutro vratio u normalu, a čak i posle 20 dana nije bilo primetnih posledica. Biohakeri su u naučnom radu, međutim, istakli da bi hemikalijom trebalo da rukuju samo stručna lica.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.