Pored kvržice, ovo mogu biti simptomi raka dojke

by | 9 oktobra, 2020
Karcinom dojke

Karcinom dojke je bolest koja svake godine odnese veliki broj života, a njeno rano otkrivanje značajno povećava mogućnost izlečenja. Pa ipak, nije svaki bol u dojci maligna bolest. Na dojke u velikoj meri utiču hormonske promene, a u zavisnosti od ciklusa, menja se izgled, osetljivost i veličina grudi.

Čvorići se najčešće otkrivaju slučajno, tokom tuširanja ili samopregleda, nakon čega sledi poseta lekaru koji će odrediti dalje korake u dijagnostici. Čvoriće koji ukazuju na karcinom ne treba mešati sa natečenim mlečnim žlezdama i zapušenim kanalima koji su posledica dojenja ili mastitisa. U svakom slučaju, ako u dojkama primetite grudvicu ili tkivo koje je drugačije strukture od ostalog, obavezno se javite ginekologu.

Ukoliko se bolest ne otkrije na vreme, kvržica postaje veća i vidljiva golim okom, a na koži se mogu uočiti zadebljanja. (Pročitaj: 10 najčešćih razloga zbog kojih vas bole dojke)

Lekari naglašavaju da kvržice jesu jedan od najčešćih simptoma, ali svakako ne i jedini koji ukazuje na karcinom. Šta još treba da nas navede da odemo kod lekara?

Otečena dojka koja je vidno toplija od ostatka tela
Ako je dojka crvena, otečena i vrela ili bolno pulsira, to može ukazivati na rak. Čak i ako ne napipavate unutrašnje izraštaje, uputite se ka lekaru.

Bol u dojci

Karcinom dojke – prepoznajte ga na vreme

Bol ili čvorić u predelu pazuha
S obzirom na to da se bol prenosi kroz telo, infekcija dojke može se reflektovati u pazušnoj regiji. Takođe je moguće da se u pazušnoj jami napipa čvorić.

Izgled bradavice
Ako bradavica izgleda drugačije nego ranije, to može ukazivati na karcinom. Obratite pažnju na to da li je uvučena ili možda ima drugačiju boju i teksturu u odnosu na drugu. (Pročitaj: Šta dovodi do toga da sluzokoža vagine bude suva, a seks bolan?)

Sekret iz bradavice
Ako niste trudnica ni porodilja, a ne uzimate ni hormonske lekove, iz bradavica ne bi trebalo da izlazi sekret. Sukrvičasta tečnost koja izlazi iz dojke je znak za uzbunu.

Asimetričnost koju ranije niste primećivali
Poznato je da su dojke asimetrične, da je najčešće jedna manja od druge ili im oblik nije potpuno isti. Međutim, ako je asimetrija uočljivija nego ranije, zakažite pregled i proverite da li je sa vašim zdravljem sve u redu.

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.