Lekari se slažu da ovu vežbu treba da radi svaka žena

by | 26 oktobra, 2020
Kegelove vežbe

Karlično dno je skup mišića i vezivnog tkiva koji se nalazi između pubične i trtične kosti. Ti mišići kontrolišu zadržavanje urina i stolice, a imaju ulogu i u dostizanju orgazma. Problem nastaje kada mišići karličnog dna oslabe, što se često dešava nakon 40. godine života. Kako ih ojačati, sprečiti inkontinenciju i bolove i ujedno poboljšati seksualni život? Jedan od najdelotvornijih načina su Kegelove vežbe.

Oslabljeno karlično dno može dovesti do bolnih seksualnih odnosa, kao i bolova u donjem delu leđa. Javljaju se i poteškoće sa zadržavanjem mokraće, posebno tokom kijanja ili smeha. Kod težih oblika, bešika ili materica se spuštaju u vaginalni kanal, a to je posebno često kod ljudi pozne dobi. (Pročitaj: Sezonska depresija – šta je to jesenji bluz?)

Najčešći uzrok karličnih problema jesu trudnoća i porođaj. Hormonalne promene i bebina težina opterećuju karlično dno, pa mišići gube funkciju. Pored trudnoće i porođaja, na probleme s karličnim dnom utiče i gojaznost, povrede trtične kosti i donjeg dela kičme, kao i nošenje teških predmeta. Bez obzira na uzrok problema, lekari smatraju da to nije nešto sa čim treba da se pomirimo. Karlični problemi ne mogu nestati sami od sebe, ali možete ih rešiti vežbanjem mišića karličnog dna.

Kegelove vežbe

Kegelove vežbe su vrlo korisne, a da biste primetili poboljšanje, izvodite ih svakodnevno, pet puta u toku dana. Vežbe započnite dubokim udahom i izdahom uz potpuno opuštanje stomačnih mišića. Istovremeno, zamišljajte da vam se trtična kost podiže, a sedalne kosti šire. Na ovaj način će se karlični mišići opustiti, što je izuzetno važno. Ako su mišići stalno zgrčeni, to uvećava njihovu napetost, ali ne i snagu. (Pročitaj: Šta dovodi do toga da sluzokoža vagine bude suva, a seks bolan?)

Sledeći korak je izdisanje vazduha i umereno stezanje karličnih mišića (zamislite da pokušavate da sprečite oslobađanje gasova). Vežbu ponovite više puta, uz potpuno relaksiranje između dva ponavljanja.

Kegelove vežbe ojačaće karličnu muskulaturu i ublažiti problem urinarne inkontinencije (česta potreba za uriniranjem, kao i povremeno nevoljno ispuštanje urina). Pored toga, imaćete i bolji seksualni život, tj. intenzivniji orgazam. (Pročitaj: Eksplozivniji i jači orgazam? Da!)

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.