Knjiga koja osnažuje: U autobiografiji “Ti si ta” Ana Dornik je opisala borbu s karcionomom dojke

by | 23 maja, 2022
Ti si ta

Ana Dornik, osnivačica udruženja Žena uz ženu, koje pruža podršku obolelima od karcinoma dojke, objavila je autobiografiju pod nazivom Ti si ta u kojoj je opisala svoju borbu protiv ove opake bolesti. 

Veliku pomoć u procesu lečenja karcinoma dojke mogu doneti preporuke drugih žena koje su prošle kroz slično iskustvo, a ključna je i dostupnost stručnih saveta. Ovo je bio moto Ane Dornik, kada je osnivala udruženje za podršku obolelima od raka dojke Žena uz ženu, o kojem ćete više detalja pronaći na ovom linku, u razgovoru koji smo vodili sa Anom. U međuvremenu, za svoj rad је dobila i Avon Priznanje za životno delo, za izuzetan doprinos u borbi protiv raka dojke.

Kao naredni korak u nastojanjima da podigne svest o prevenciji i lečenju raka dojke u Srbiji, Ana je odlučila da svoje iskustvo pretoči u knjigu.

– Tokom svoje borbe s karcinomom dojke neretko sam tragala za malim „priručnikom za život”, u kojem bih pronašla iskustva duša koje su prošle kroz veliki životni izazov i uspešno se izborile s njim, kaže Ana i dodaje:

– Život nas često uhvati nespremne, zato je moja želja bila da knjiga Ti si ta bude vodič koji prikazuje istinitu, doživljenu i uspešno prevaziđenu životnu borbu. Ti si ta ukazuje na niz afirmativnih smernica, ali i opisuje ono često skriveno naličje života, koje drugi ne vide.

  • Šta smatrate da su bili ključni trenuci tokom vašeg lečenja?

Ljubav prema životu.
Ljubav prema Ženi.
Stvaranje prilika.
Igra deteta u meni, na koje su me podsećala moja deca.
Nepokolebljivo sam verovala da svetu trebaju sanjalice, vizionari i zanesenjaci.
Sve to je moju borbu dovelo do samog kraja, uprkos definiciji na papiru koju je nosio karcinom dojke.

  • Koju poruku svojom knjigom šaljete ženama?

Knjiga Ti si ta afirmativno opisuje moju unutrašnju borbu, ali i sve okolnosti i prilike nastale iz mog pozitivnog stava tokom i nakon borbe. Želja mi je da sve žene, bilo one koje se suočavaju sa zdravstvenim ili izazovom bilo koje druge prirode, navedem da preispitaju svoja uverenja, prizmu kroz koju gledaju na život. Da ukažem na to da su samoljubav, samopoštovanje, samopouzdanje i sreća – stvar ličnog izbora.

  • Za kraj, možete li da izdvojite nekoliko citata, kao priliku da zavirimo u knjigu?

“’Jesi li kadra da živiš kako dolikuje i uviđaš li da se ne plašiš neizvesnosti ove bolesti,  već izlaska iz zone komfora, na koji te je život navikao?’, promrmljah sebi u bradu.
Najviše se bojimo svoje bezgranične snage; moć straha je neverovatno snažna, zbog njega sumnjamo u svoje talente.
Međutim, izlazak iz zone komfora neretko je odlična stvar, čak najbolja koju sebi možeš priuštiti.”

“Gubim oblik žene, pomislih, spuštajući glavu na jastuk. Kratak dah me je žuljao dok sam pod njega stavljala sve ono što me je plašilo.
Umela sam da se prepustim momentima tuge.
Bilo je zdravo izbaciti trule, beskorisne emocije koje ničemu ne služe.
Bila sam sigurna da ponovljena tuga i očaj imaju samo jedan cilj – da me nauče onome što nisam htela da naučim do sada.”

“Danas znam da svako od nas ima izbor.
Šansu da oluje iskoristi za dobre useve.
Vetrove da svojim brodom stigne tamo kuda je naumio.
Kamenje na putu koje se pred nas baca, za bedeme kojima ćemo se sačuvati od beskorisnih misli i emocija.”

Pročitajte i… 11 najvažnijih pitanja o raku dojke – imamo odgovore!

Deo sredstava od prodaje knjige biće prosleđen u humanitarne svrhe, saznali smo od Aninog tima, sa ciljem da se pomogne ženama kojima je to potrebno. Knjiga se može naručiti putem Instagram profila @zenauzzenu ili Facebook profila @udruzenjezenauzzenu.

Fotografija: @_sky__photography. Šminka: @nikola_promakeup_glisic

@_sky__photography


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.