Koenzim Q10 poboljšava plodnost

Postoje dokazi da koenzim Q10 poboljšava šanse za trudnoću – posebno kod žena s starijih od 40 godina. A kod muškaraca povećava kvalitet sperme i pokretljivost spermatozoida

by | 19 maja, 2023
Q10 poboljšava plodnost

Postoji više suplemenata koji mogu poboljšati plodnost, a među najvažnijima nalazi se koenzim Q10. Tehnički, to je antioksidant. Antioksidansi su dobro poznate supstance koje stvara telo i unose se hranom koju jedemo. Ove supstance sprečavaju oksidativni stres koji uzrokuje ozbiljna oštećenja na ćelijskom novou. Generalno, Q10 se koristi u telu za rast i zaštitu ćelija i igra važnu ulogu u metabolizmu. Bez ovog antioksidansa telo nije u stanju da proizvodi energiju.

Kako Q10 poboljšava plodnost kod žena

Studije pokazuju da kako starimo, opada nivo koenzima Q10. Ovo je u korelaciji sa prirodnim padom plodnosti koji se javlja nakon 30. godine. Pošto koenzim Q10 igra glavnu ulogu u proizvodnji energije, kako se se smanjuje njegov nivo, jajne ćelije postaju manje efikasne u stvaranju energije. Iako mnogi faktori utiču na neplodnost, ova niža proizvodnja energije može uzrokovati pad kvaliteta jajne ćelije, te povećati rizik od gubitka embriona. Dakle, povećanim unosom koenzima Q10 može se poboljšati kvalitet jajnih ćelija i sposobnost da se trudnoća iznese do punog roka.

Kao i kod muškaraca

Postoje istraživanja koja ukazuju na to da koenzim Q10 može poboljšati kvalitet sperme i pokretljivost spermatozoida. I za to je zaslužna sposobnost koenzima Q10 da zaštiti ćelije od štetnog dejstva slobodnih radikala.

Šta još može koenzim Q10

Lekari koenzim Q10 preporučuju kardiovaskularnim bolesnicima. Ovaj antioksidans može pomoći hipertoničarima da regulišu krvni pritisak. Osim toga, poboljšava stanje osoba koje imaju srčanu insuficijenciju. Povećan unos koenzima Q10 savetuje se i neurološkim bolesnicima, naročito onima koje boluju od Parkinsonove bolesti.

Oksidativni stres može biti okidač i za metaboličke bolesti poput dijabetesa. Abnormalna mitohondrijalna funkcija je takođe povezana sa insulinskom rezistencijom. Pokazalo se da CoQ10 poboljšava osetljivost na insulin i reguliše nivo šećera u krvi. Osim toga, ovo jedinjenje može pomoći u prevenciji dijabetesa stimulisanjem razgradnje masti i smanjenjem akumulacije masnih ćelija, koje mogu dovesti do gojaznosti ili dijabetesa tipa 2.

 

L&Z preporučuje

BiVits® ACTIVA Koenzim Q10 30mg doprinosi:

  • Normalnoj proizvodnji energije u organizmu
  • Očuvanju snage mišića
  • Normalnoj funkciji srca
  • Zaštiti ćelija od starenja
NataliaDeriabina/iStock/gettyimages.co.uk


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.