Koje su savršene godine da postanete majka?

by | 24 jula, 2018

Pitanje o savršenim godinama za postati majka, izlišno je. Svaka žena postaje i telesno ali i psihički zrela za majčinstvo u različitom dobu. Odluku o tome trebalo bi da svaka žena donese za sebe, onda kada oseti da je na to spremna. Međutim, na umu bi trebalo da ima samo jednu stvar, a to je da su žene plodne samo u određenoj životnoj dobi.

Ako pokušavate da zatrudnite, činjenica je da su godine od 20te  do 30te pravi izbor, što ne znači da je nakon toga kasno, naprotiv! Plodnost žena počinje da opada u periodu od 32 do 37 godine života.

Dakle, biološki gledano, dvadesete su najbolje vreme za majčinstvo, vaše telo je tada najspremnije, međutim, mnoge žene u 20im nisu još uvek obezbedile sve što je potrebno jednom detetu, a to su ekonomska i socijalna sigurnost.U kasnim tridesetim godinama, pojavljuju se mnogi faktori koji mogu negativno uticati na plod, češće dolazi do pobačaja, deca se nažalost mogu roditi sa nekom manom. Ovo naravno nije u 100% slučajeva, ali je nažalost moguće da se dogodi, ako govorimo o trudnoći u kasnim 3o-im.

Međutim, zdrava trudnoća u 30-im godinama, detetu garantuje zrelu i već ostvarenu majku, koja je spremna da mu se u potpunosti posveti.

Pročitajte i…Odgovori na 7 neugodnih pitanja o porođaju koja se žene stide da pitaju

Važno je žene steknu svest o riziku koji trudnoća nosi u kasnijim  godinama, kako bi se pripremile na to, da je upornost ključna u borbi da zatrudne, i da je njihova bezbednost i zdravlje, u toku tih 9 meseci najvažnije!

Tehnički gledano, mogućnost da ostanete u drugom stanju postoji sve dok imate ciklus, dakle isključuje se tek sa menopauzom.

Danas je medicina dovoljno uznapredovala, da je sve više uspešnih trudnoća u kasnim 40-im.

Dakle, ne postoji pravo vreme, kao ni pogrešno. To je odluka svake žene. Ona najbolje oseća pogodan trenutak da se ostvari kao majka, uz mnogobrojne faktore koji utiču na potencijalnu trudnoću.

Pročitajte i…Kako se rešiti strija i opuštene kože

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu

Foto: Thinkstock

Tagovi:

top

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.