Konačno imamo dijetu u kojoj se kilogrami ne vraćaju! U čemu je zapravo caka?

by | 29 avgusta, 2019

Baš poput novih modnih i beauty trendova, vreme donosi nove dijete koje uvek, bez izuzetka, kao rezultat nude ogroman broj izgubljenih kilograma. Nakon Dukan, Alkalne, Atkinsonove i Paleo dijete koja je doživela svoj veliki bum prošle godine, početak nove doneo je i novi trend.

U potrazi za savršenom dijetom koja će nam pomoći da izgubimo i onaj poslednji kilogram dobijen tokom hedonističkih dana, mnoge je zaintrigrila dijeta pod imenom Clean eating.

U pitanju je novi trend koji svi žele isprobati, a jednostavnim guglanjem svet interneta ponudiće vam članke poput Kako u 7 koraka jesti clean? Ili Sedmodnevni clean eating izazov.Iako za razliku od mnogih svojih prethodnika, clean eating donosi pozitivnu promjenu u obliku jednostavne, ali nutritivno bogate hrane, reč dijeta i nekoliko dana ili nedelja ovakvog načina ishrane, neće doneti očekivane, dugoročne rezultate.

Clean eating daleko je od klasičnog shvatanja koncepta dijete i najlakše se može opisati kao spoj načina ishrane i životnog stila.

Šta se zapravo nalazi iza clean eating trenda?

Na svom početku clean eating način prehrane podrazumevao je konzumiranje što više hrane poput voća i povrća, žitarica celog zrna, životinjskih i biljnih proteina, orašastih plodova, semenki i zdravih masti poput avokada i maslinovog ulja.

Rezultat je bio uravnotežena ishrana, s minimalno prerađenom hranom, a samostalna priprema obroka i traženje kvalitetbih sastojaka bili su u prvom planu.

I danas, na vrhuncu svoje popularnosti clean eating podrazumeva isto, ali rast popularnosti ovog koncepta ishrane, kao i povezivanje s dijetom kao restriktivnim i kratkotrajnim konceptom, ovom su načinu ishrane doneli neko sasvim novo i iskrivljeno značenje. Odjednom, iza clean eatinga nestao je onaj izvorni koncept i umesto njega našla se slika vitkog ljubitelja joge i zelenih sokova u kojima se nalazi isključivo sveže organsko povrće i voće.

Iako takav način ishrane ne možemo nazvati dijetom, upravo je to bio ključan faktor koji je Clean Eating doveo na vrhunac njegove popularnosti

Prehrambena industrija prepoznala je trend u nastajanju i svojim kupcima ponudila proizvode s upečatljivim oznakama poput vegan i bez glutena koje su se počele pojavljivati na namirnicama i pakiranjima koja nikad ni nisu sadržala gluten, kako bi im dali osećaj da se unutar pakovanja nalazi zdrava i “čista hrana”.

Neretko, nekoliko redova etikete otkriće prave sastojke i, bez obzira na etiketu organsko ili vegansko, ako veliku većinu proizvoda čini trendi verzija ulja i šećera, on je jednako dobar za vas koliko i sličan proizvod bez istih etiketa.

Organsko voće i povrće takođe su bili sve traženiji na policama prodavnica, iako smo zbog cene nerijetko birali jabuku ili salatu bez oznake 100% organsko. Uz etikete organsko, vegansko i bez glutena, iza koncepta čistog načina ishrane našla se i ona elitistička.

Iza izvornog clean eating koncepta nalazi se i više no dobra ideja o zdravoj i uravnoteženoj ishrani, satkanoj od zdravih i kvalitetnih namirnica. Kako se vratiti na početak i usvojiti takav način ishrane?

U nastavku vam donosimo 3 jednostavna saveta koji će biti odličan početak prema clean eating načinu ishrane i života:

1. Povrće, povrće, povrće. Pronađite način kako u svoju ishranu uključiti što više raznolikog povrća i brzo ćete početi da se osećate bolje i prestati da se zamarate sa različitih oznakama i etiketama. Iako clean eating ne podrazumeva da se svaki vaš obrok sastoji samo od povrća, obroci kreirani oko povrća učiniće da se vaša ishrana uravnoteži.

2. Prilikom odlaska u prodavnicu umesto clean, mislite transparentno kako bi izbegli kupovinu proizvoda poput slatkiša koji samo glumi energetsku pločicu. Iako nije sva upakovana i polugotova hrana loša, često se iza kartonske kutije nalaze iznenađujuće stvari zbog čega je čitanje etiketa vaš najbolji prijatelj.

3. Uživajte u hrani! Iako je cilj clean eatinga očistiti isharanu od prerađenih namirnica bez stvarne nutritivne vrednosti, i u ovom je načinu ishrane i života poželjno počastiti se komadom omiljene torte ili umesto salate večerati picu. Jer nije cilj uvek i svuda, tajna je ipak uvek – u ravnoteži.

Tagovi:

top

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.