Da se ne iznenadite – 6 situacija u kojima kontraceptivne pilule ne deluju

by | 4 decembra, 2020

Kontraceptivne pilule su jedna od najčešćih metoda kontracepcije i ako se uzimaju pravilno, imaju izuzetno visoku učinkovitost. Ipak, postoje situacije u kojima one ne deluju, tj. kada uprkos tome što ih koristite može doći do začeća. To se najčešće dešava iz ovih razloga:

1. Zaboravili ste da popijete pilulu ili ste prekasno počeli s novim pakovanjem
Najveći razlog zbog kog kontraceptivne pilule ne deluju jeste taj što ih žene ne uzimaju redovno. Ako zaboravite da popijete pilulu koja je u sredini ili kraju pakovanja, verovatno neće doći do začeća, ali ako počinjete novi ciklus i preskočite neku od prvih 7, tu može nastati problem. Prva nedelja uzimanja je najvažnija za sprečavanje razvoja jajne ćelije. Ako se pokrene ovulacijski ciklus, dalje (redovno) korišćenje pilula ga neće zaustaviti. (Pročitaj: 5 mitova o kontracepciji – vreme je da saznate činjenice )

Ako između kraja uzimanja jednog pakovanja i početka uzimanja drugog napravite veću pauzu nego što je propisano, veće su šanse da ćete zatrudneti. U tom slučaju treba da koristite dodatnu zaštitu (prezervativ) sve dok ne potrošite celo pakovanje pilula.
Kako se više ne biste našli u sličnom problemu, koristite alarm ili aplikaciju koja će vas podsećati na redovno uzimanje.

dragana991/Getty via Guliver

2. Imate upalu creva ili neki drugi problem sa probavom
Pojedine crevne bolesti (npr. Kronova) onemogućavaju telu da pravilno apsorbuje oralne medikamente, uključujući i kontraceptivne pilule. Isto važi za hroničnu dijareju ili intenzivno povraćanje tokom nekoliko dana, kada je apsorpcija hormona poremećena. Tada je najbolje da koristite dodatnu zaštitu.

3. Uzimate određene lekove protiv migrene ili epilepsije
Određene vrste lekova za epilepsiju umnožavaju enzime jetre, što znači da ubrzavaju proces razgradnje hormona. To važi ne samo za kontraceptivne pilule, već i za vaginalni hormonski prsten. Neki lekovi za epilepsiju se uzimaju i u slučaju migrene, pa pre njihovog korišćenja treba da se posavetujete sa lekarom.

kontraceptivne pilule

Kontraceptivne pilule nisu delotvorne ako…

4. Uzimate pilule u različito vreme svakog dana
Vremenske oscilacije od 3-4 sata neće biti problem kod kombinovane hormonske kontracepcije (pilule s estrogenom i gestagenom), iako se preporučuje što veća preciznost.

Međutim, ako pijete pilule koje sadrže samo gestagen, morate biti pažljiviji s rasporedom uzimanja. S obzirom na to da sadrže samo jedan hormon, čak i manja nepravilnost u uzimanju može smanjiti njihovu pouzdanost. (Pročitaj: Polne bolesti se ne prenose samo seksom – evo kako ih još možete dobiti)

5. Pijete određene antibiotike
Većina antibiotika ne utiče na dejstvo kontraceptivnih pilula, ali ima i onih koji mogu smanjiti njihovo dejstvo. Ako vam je dijagnostikovana neka teža bolest ili je predviđena dugotrajna terapija, svakako napomenite lekaru da uzimate hormonsku kontracepciju.

6. Koristite gospinu travu
Gospina trava je biljni lek koji se najčešće uzima kod psihičkih stanja kao što su depresija i teskoba. Ova biljka može povećati razgradnju estrogena i tako učiniti oralnu kontracepciju manje efikasnom. Uzimate li kontraceptivne pilule, izbegavajte gospinu travu i razmotrite uzimanje drugih biljnih preparata u dogovoru s lekarom.

lepotaizdravlje.rsGetty via Guliver

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.