Šest najčešćih grešaka kod korišćenja tampona

by | 29 oktobra, 2020
Korišćenje tampona

Korišćenje tampona je prilično jednostavno, ali mnoge od nas ipak (nesvesno) prave greške kojima mogu ugroziti svoje zdravlje. Proverite šta je to što vi radite pogrešno i što pre usvojite nove navike.

Adekvatna higijena
Ruke je neophodno prati ne samo pre, već i nakon stavljanja tampona. Čak i ako niste izlazili iz stana, to ne znači da na šakama nema bakterija i mikroba koji se preko tampona mogu uneti u vaginu.

Pravilno postavljanje
Ako vas tampon žulja kada sedite ili hodate, to znači da nije dobro postavljen. Pravilno namešten tampon (isto važi i za menstrualnu čašicu) uopšte nećete osećati. Važno je da ga umetnete dovoljno duboko, prateći detaljno uputstvo dobijeno u pakovanju.Prava veličina
Ciklus nije uvek podjednako obilan. Veće tampone koristite isključivo onda kada je krvarenje jako, a na početku i kraju ciklusa potpuno su dovoljni i manji tamponi. (Pročitaj: Tamponi i ulošci su prevaziđeni: Saznajte koje još proizvode možete koristiti tokom ciklusa)

korišćenje tampona

Nepravilno korišćenje tampona

Tampon koristite pre nego što dobijete menstruaciju
Bojite se da vas ciklus ne iznenadi dok ste na poslu, pa danima stvaljate tampon, a da zapravo niste ni dobili menstruaciju? To je velika greška koja dovodi do vaginalne suvoće i iritacija. Umesto tampona, u danima koji prethode ciklusu koristite uloške.

Redovno menjanje tampona
Bez obzira na to koliko je ciklus obilan, tampon treba promeniti na svaka četiri sata. Ako u telu stoji predugo, može dovesti do infekcija od kojih su neke izuzetno opasne i mogu imati fatalan ishod. (Pročitaj: Da li je sigurno koristiti tampon tokom noći?)
Tampon je potrebno promeniti i nakon vršenja velike nužde jer postoji mogučnost da se končić isprlja i prenese bakterije u vaginu. Isto važi i za plivanje. Kvašenje končića hlorisanom ili slanom vodom nikako nije dobra ideja jer osetljiva sluzokoža na to burno reaguje.

Tamponi sa mirisom
Mirišljavi tamponi nemaju praktičnu svrhu, a često dovode do iritacija, pa ih treba izbegavati.

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.