Koža sklona modricama? 9 mogućih razloga zašto se to dešava!

by | 11 maja, 2022
kožam sklona modricama

Koža sklona modricama može biti posledica brojnih faktora. Evo o čemu se radi.

Modrice nastaju kada krvni sudovi ispod kože puknu i počnu da krvare. Uglavnom se javljaju usled povrede mišića i vezivnog tkiva. Ali ponekad, ove plave, zelenkaste, ljubičaste ili crne fleke na koži mogu biti posledica i drugih faktora. Otkrivamo kojih.

Koža sklona modricama- najčešći uzroci

1 Sporista ste

Sportisti i aktivne osobe često imaju modrice i čvoruge usled kontakta s drugim igračima ili opremom. Manje modrice ne zahtevaju poslebno lečenje, a mogu se ublažiti nanošenjem hladnih obloga u prvih 24 časa od njenih nastajanja.2 Životna dob

U poznijim godinama, modrice postaju vidljivije i lakše ih dobijamo. To se dešava jer koža gubi elastin, pa samim tim i barijeru koja čuva krvne sudove.

3 Oštećena koža

Dugogodišnje izlaganje suncu može da oslabi krvne sudove, što dalje dovodi do lakše pojave modrica na koži.

4 Medikamenti

Određeni lekovi i tablete protiv bolova (poput aspirina) ometa pravilno funkcionisanje trobocita pa samim tim dolazi do lakše pojave modrica.

5 Kortikosteroidi

Ukoliko imate astmu, ekcem ili reumatoidni artitis sigurno konzumirate kortikosteroide. A upravo ovi lekovi mogu da utiču na pojavu modrica.

6 Niži nivo trombocita

Ovo se dešava naročito nakon trudnoće. Stoga je savet da izvadite kompletnu krvnu sliku i da u dogovoru s lekarom preduzmete mere da povećate nivo trombocita. Najzdraviji način za to je promena ishrane.

7 Poremećaj krvarenja

Lako nastajanje modrica na koži može biti uzrok teškog krvarenja nakon, na primer, obilne menstruacije ili ozbiljnije operacije. I to se može regulisati popravljanjem krvne slike u dogovoru s lekarom.

8 Disfunkcija jetre

Bolesti jetre uzrokuju pojavu modrica jer, kada je oštećena, jetra utiče na smanjenu proizvodnju trombocita.

9 Leukemija

Osobe koje imaju rak krvi (leukemiju) sklonije su modricama. Zato iako je česta pojava, modrice mogu biti simptom i ozbiljnih oboljenja. Stoga je važno ići na redovne lekarske kontrole.

lepotaizdravlje.rs amixstudio/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.