Najbolji vitamini za kožu bez akni: 6 najvažnijih nutrijenata

by | 17 juna, 2022
vitamini za kožu bez akni

Vitamini za kožu bez akni održavaju zdravlje kože, njenu elastičnost, kao i čist ten. A evo koji bi treblo uvrstiti u dnevni meni.

Kada je zdrava i čista koža u pitanju, znamo da je jednako važno i šta nanosimo na lice, ali i šta unosimo u svoj organizam. Mnogi faktori utiču na pojavu akni (higijena, hormoni, genetika), ali jedan element svakako jeste pod našom kontrolom, a to je ishrana. Iako većinu neophodnih vitamina i minerala unosimo putem hrane, ponekad nam je potreban dodatni boost u vidu supelemenata. Važno je napomenuti da suplemente ne treba uzimati na svoju ruku, već se konsultujte s lekarom.

Vitamini za kožu bez akni

Vitamin A

Ovaj vitamin pomaže u obnavljaju ćelija kože, stimuliše lučenje kolagena te sprečava pojavu ožiljaka od akni. Ovaj vitamin nalazi se u jajima, tunjevini, paprici, batatu, šargarepi, dinji, lososu…

Vitamin B3

Vitamin B3 odnosno niacin, ima antiupalno dejstvo, te se pokazao kao sjajno sredstvo u borbi sa aknama i bubuljicama. Uz to, sprečava preterano lučenje sebuma. Da biste uneli ovaj vitamin na prirodan način, konzumirajte više gaška, zelenog lisnatog povrća, suvu džigericu, nemasno meso, ribu, živinsko meso…

Vitamini za kožu bez akni- Cink

Postoje naučni dokazi da manje količine cinka u organizmu utiču na pojavu akni, a u slučaju da ih osoba već ima, manjak cinka dovodi do većih problema sa bubuljicama. Ipak, u prevelikim dozama, ovaj mineral dovodi do mučnine, povraćanja i dijareje, te se savetuje konzumacija u dogovoru sa lekarom. Cinka najviše ima u mesu, mahunarkama, orašastom voću, te mlečnim proizvodima, jajima i crnoj čokoladi.

Vitamin C

Pored toga što je jak antioksidant, vitamin C utiče na sintezu kolagena, što dovodi do bolje tena i zategnutije kože. Njega ima u citrusnom voću, paprikama baburama, šipku…

Vitamin E

Ovaj vitamin je takođe antioksidant i utiče na smanjenje akni i bubuljica. Preporučena dnevna doza je 1000 miligrama. Vitamin E ćete prirodno uneti ukoliko budete konzumirali semenke, orašasto voće i biljna ulja (maslinovo, suncokretovo…).

Vitamin D

Dokazano je da osobe koje pate od akni imaju manjak vitamina D u organizmu. Ovaj vitamin ima antiupalna svojstva i sprečava dalju pojavu akni i bubuljica. Pečurke, maslac, sir i jaja sadrže najviše ovog vitamina.

 

lepotaizdravlje.rsAleksandr Rybalko/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.