Bez ovih namirnica možete zaboraviti na mršavljenje

by | 17 novembra, 2020
Kako da smršam

Možda mislite da je najbolji način da smršate drastično smanjenje količine hrane koju jedete. To je samo delimično tačno. Pored same količine, na stvaranje masnih naslaga utiče i vrsta namirnica koje konzumiramo. Kad smo gladni, postajemo nervozni i razdražljivi, a često se sve završi tako što otvorimo kesicu čipsa ili pojedemo daleko više nego što nam je potrebno. Koje namirnice su najbolje za mršavljenje?

Treba birati ono što ne sadrži previše kalorija, ali čini da želudac bude pun. Drastičan pad šećera u krvi dovodi do malaksalosti i pada nivoa energije, pa organizam oseća potrebu da je što pre nadoknadi. Kako onda ostati sit, a vitak?

Sveže povrće
Mnogi nemaju naviku da svakodnevno jedu sveže povrće, a upravo je ono idealno za one koji vode računa o svom zdravlju i težini. Ne samo što sadrži ključne vitamine, minerale i fitohemikalije, pa direktno utiče na imunitet, već je zahvaljujući vlaknima najpoželjniji sastojak dijete. (Pročitaj: Batat – ukusno povrće koje će vam pomoći da smršate)

Sveže povrće trebalo bi jesti najmanje dva puta u toku dana, a idealno bi bilo da uvek kombinujete nekoliko različitih vrsta (npr. salata od luka, paprike i paradajza). Sveže povrće u ishrani treba da bude najzastupljenije.

namirnice za mršavljenje

Namirnice za mršavljenje

Proteini
Jaja, piletina, riba i mahunarke zasitiće vas zahvaljujući proteinima. Da ne biste ogladneli samo sat vremena od završetka obroka, potrudite se da redovno na tanjiru imate neku od tih namirnica. One su važne za zdravlje mišića, kostiju i tkiva, ali i za pravilan rad sistema za varenje. (Pročitaj: Šarene korpice od jaja i povrća poklon su za sva čula (video))

Žitarice od celog zrna
Zaboravite na pekaru i raznovrsna peciva i hlebove koji se prave od belog brašna. Pored toga što ćete posle njih brzo ogladneti, brzo ćete se i ugojiti, a to je ono što želite da izbegnete. Odaberite proizvode od celog zrna, a dobar izbor biće ovas, kinoa ili integralni pirinač.

Orašasti plodovi

Kikiriki, badem, lešnik i orasi su, kao i ostali orašasti plodovi, visokoproteinske namirnice koje sadrže omega-3 masne kiseline. Izuzetno su hranljivi, pa ih treba jesti svakodnevno, ali umereno (zbog velikog procenta masti). (Pročitaj: Par oraha dnevno čini čuda za zdravlje, a evo kako da ih ubacite u jelovnik)

lepotaizdravlje.rsGetty via Guliver